Samsun’da fındık hasat sezonu öncesi bahçelerde verimin yüksek olduğunu belirten Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, kentin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye’nin en fazla fındık üreten ili olacağına inandıklarını açıkladı.
Bu yıl Samsun'da rekoltenin 120 bin tonun üzerine çıkacağı, Türkiye genelinde ise toplamda 600-650 bin ton fındık üretimi beklentisi olduğu bildiriliyor. Tütüncü, bu süreçte hem rekolte beklentilerinin hem de üreticilerin dikkat etmesi gereken konular hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Geçen yıl yaşanan zirai dona rağmen Samsun’un fındık üretimindeki liderliğini sürdürdüğüne dikkat çeken Tütüncü, "Geçen sene mart sonu ve nisan başlarında bir zirai don olayı yaşadık. Türkiye’de 36 ilimizde büyük zarar oluştu. Ancak Samsun’da yaklaşık 120 bin ton fındık üretimi gerçekleştirildi. Bu yıl da fındık bahçelerini değerlendiriyoruz ve bahçelerimizin oldukça iyi durumda olduğunu görüyoruz. Ağaçlar verimli ve kendini doldurmuş. Bu sene de rekoltede birinci olacağımıza inanıyoruz. Ayrıca, yeni dikilen 12 bin dönüm fındık arazimiz mevcut. Karadeniz’de bizi geçecek bir il yok" dedi.
Tütüncü, bu yıl yüksek verim beklediklerini vurgulayarak, "Dallarda fındık görünüyor. Geçen yıl çiftçimizin elinde yaklaşık 200 bin ton fındık kalmıştı. Bu yıl üretim beklentileri doğrultusunda 120 bin tonun üzerine çıkabiliriz. Türkiye genelinde de 600-650 bin ton arasında bir fındık rekoltesi öngörüyoruz. Umarım, Toprak Mahsulleri Ofisi ve hükümetimiz çiftçimizin alın terinin karşılığını verecek bir fiyat açıklar" ifadelerini kullandı.
Çarşamba Ovası’ndaki fındık ve kavak dikiminin artmakta olduğuna dikkat çeken Tütüncü, verimli tarım arazilerinin korunması gerektiğini vurguladı. Samsun’un dört önemli verimli ovaya sahip olduğunu belirten Tütüncü, "Bu ovalarımız İç Anadolu Bölgesi’ne kadar tarımsal üretimi destekliyor. Çiftçilerimizin ürettiği ürünleri Ankara’dan İstanbul’a kadar ulaştırıyoruz. Ovalarımızın orman olmasını istemiyoruz. Fındık ovada önemli ürünlerden biri, ancak ovada tarımsal üretime yönelik farklı çalışmalar yapılması daha faydalı olacaktır. Son dönemde kavak ağacı dikimi ön plana çıktı; fakat kavak ağacının ovayı işgal etmesini istemiyoruz" şeklinde konuştu.
Üreticilere hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda da uyarılarda bulunan Tütüncü, tarımda bilinçli ilaçlama uygulamalarının yaygınlaşması gerektiğini belirtti. "Tarım il ve ilçe müdürlükleri bu konuda hassasiyetle duruyor. Çiftçilerimize eğitim kursları açıldı ve sertifika verildi. Sertifikası olan çiftçilerimiz ilaçlama yapmaya başladı. İlaçlama çalışmaları dronlarla da gerçekleştirilmektedir. Bu yıl şu ana kadar 3 ilaçlama yapıldı. Çiftçilerimizin 1 Ağustos’a kadar hem küllenme hem de kahverengi kokarca ile ilgili ilaçlamalarını tamamlamalarını istiyoruz" dedi.

SAMSUN’DA REKOLTENİN 120 BİN TONUN ÜZERİNE ÇIKMASI, TÜRKİYE GENELİNDE İSE 600-650 BİN TONLUK ÜRETİME ULAŞILMASI ÖNGÖRÜLÜYOR.
