Batman’ın Sason ilçesinde, bal avcıları ormanlık alanlarda *arıların izlerini* takip ederek doğal ortamda üretilen bala ulaşmanın peşindeler. Ağaç kovuklarından el değmeden çıkarılan bu özel bal, kilogramı 10 bin liradan alıcı buluyor.
Ağacın kovuğundaki şifa kaynağı
İlkbahar aylarında çiçek florasının yoğun olduğu bölgelere götürülen arıların kovanlarından kaçan oğullar, ormanlık alanlardaki ağaç kovuklarına yerleşiyor. Burada, doğal yaşamını sürdüren arıların ürettiği bal, yörede yaşayan birçok vatandaş için önemli bir gelir kaynağı haline geliyor.
Bal avcılarının azmi
Adeta bir *dedektif* gibi çalışan bal avcıları, ormanlarda arıların hareketlerini ve izlerini takip ederek ağaç kovuklarını tespit ediyor. Bu kovuklarda bulunan bal, arıların doğal yaşam alanlarına zarar verilmeden özenle çıkarılarak satışa sunuluyor. Doğal ağaç balına, yurt içinin yanı sıra başta Rusya ve Azerbaycan olmak üzere farklı ülkelerden de talep geldiği belirtiliyor.
Yörede "bal avcısı" olarak bilinen Metin Çelik, ağaç kovuklarından elde ettikleri bala yoğun ilginin olduğunu belirtiyor. Çelik, "Ağaç kovuklarından çıkardığımız balı şifa niyetiyle alan çok sayıda vatandaş var. Doğal ortamda üretilmesi nedeniyle yoğun ilgi görüyor." şeklinde konuştu.

SASON İLÇESİNDE BAL AVCILARI, ORMANLIK ALANLARDA ARILARIN İZİNİ SÜREREK AĞAÇ KOVUKLARINDA DOĞAL ORTAMDA ÜRETİLEN BALA ULAŞIYOR