Sosyal Güvenlik Kurumu, sahte sigortalılık yoluyla emeklilik hakkı elde edenlere yönelik kapsamlı bir inceleme yürütüyor. Gerçeğe aykırı prim ödemeleri ve muvazaalı iş ilişkileri denetimlerin odağında yer alıyor.
Kurumun özellikle son yıllarda bağlanan emeklilik dosyalarını yeniden değerlendirmeye aldığı, şaibe bulunan işlemler için detaylı analiz yaptığı ifade ediliyor. Amaç, sosyal güvenlik sisteminde haksız kazançların önüne geçmek.
“Naylon Şirketler” ve Sahte Prim Yöntemi İnceleniyor
Denetimlerde en dikkat çeken başlıklardan biri “naylon şirketler” üzerinden yatırılan primler oldu. Gerçek faaliyeti bulunmayan şirketler aracılığıyla sigortalı gösterilen kişilerin emeklilik işlemleri tek tek inceleniyor.
Bazı kişilerin SSK’dan daha erken ya da daha avantajlı koşullarla emekli olabilmek için işyeri ortağı görünürken başka bir işyerinde sigortalı gösterildiği tespit edildi. Bu yöntemle yaşlılık aylığı bağlanan kişilerin emeklilikleri iptal ediliyor.
Ayrıca sahte sağlık raporlarıyla malulen emeklilik hakkı kazandığı değerlendirilen dosyalar da denetim kapsamında bulunuyor.
SGK Tebligat Gönderiyor: 3 İş Günü İçinde Başvuru Şart
Usulsüzlük şüphesi bulunan kişilere ilk aşamada ikamet adreslerine resmi tebligat gönderiliyor. Yazıda belirtilen SGK ilçe müdürlüğüne başvurarak savunma yapılması isteniyor.
Kurum, tebligata 3 iş günü içinde icabet edilmesinin önem taşıdığını vurguluyor. Süresi içinde başvuru yapılmaması halinde değerlendirme mevcut belgeler üzerinden tamamlanıyor.
Emeklilik İptali Sonrası Maaşlar Nasıl Geri Alınıyor?
Yapılan inceleme sonucunda usulsüzlük tespit edilmesi halinde emeklilik iptal ediliyor. Ödenen maaşların geri alınmasında ise iki ayrı uygulama bulunuyor:
Hata kurumdan kaynaklanıyorsa son 5 yıllık ödemeler faizsiz şekilde tahsil ediliyor.
Usulsüzlük vatandaştan kaynaklanıyorsa geriye dönük 10 yıllık maaş ödemeleri faiziyle birlikte geri alınıyor.
Bu durum, sahte sigortalılık yoluyla emekli olan kişiler için ciddi mali sonuçlar doğuruyor.
kaç bin Emeklilik İptal Edildi?
SGK’nın uzun süredir benzer denetimleri yürüttüğü ve şimdiye kadar yüz binlerce kişinin emekliliğinin iptal edildiği ifade ediliyor. Geçtiğimiz yıl Aydın’da kamuoyunda “Joker Çetesi” olarak anılan yapılanmaya yönelik operasyonda da yüzlerce kişinin emekliliği iptal edilmişti.
Sosyal Güvenlik Kurumu, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini korumak amacıyla denetimlerin devam edeceğini bildiriyor. Uzmanlar, emeklilik işlemlerinde gerçeğe aykırı beyanların uzun vadede ağır yaptırımlara yol açabileceği uyarısında bulunuyor.