Yeni Birlik Gazetesi
53,3556 %0.05
61,8272 %0.05
32,4211 %-0.01
2.832.336 %-2.406
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Sıfır Atık Festivali İstanbul'da 1 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırladı

Sıfır Atık Festivali İstanbul'da 1 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen Sıfır Atık Festivali, 4 günde 1 milyonu aşkın katılımcıyla tamamlandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu Başkanı ve Sıfır Atık Vakfı Onursal Başkanı Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde büyüyen küresel sıfır atık hareketi, İstanbul’da düzenlenen dev bir organizasyonla taçlandırıldı. 

Sıfır Atık Vakfı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı iş birliğinde Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilen Sıfır Atık Festivali, dört gün boyunca 1 milyonu aşkın ziyaretçiyi ağırlayarak Türkiye’nin çevre ve sürdürülebilirlik alanındaki en kapsamlı buluşmalarından biri oldu. Çevre bilinci, enerji verimliliği, kültür, sanat ve teknolojiyi aynı çatı altında buluşturan festival, sıfır atık anlayışının toplumsal bir yaşam kültürü haline geldiğini somut örneklerle ortaya koydu.

Vatandaşların karbon ve su ayak izlerini ölçerek sürdürülebilir yaşam pratiklerini uygulamalı deneyimlediği festivalde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı iş birliğiyle kurulan enerji ve teknoloji bölümü yoğun ilgi gördü. 

Güneş enerjisi sistemleri, rüzgâr teknolojileri, akıllı şehir bileşenleri ve yenilikçi enerji depolama çözümlerinin sergilendiği etkinlikte, "Sıfır Atık Müze" ve "Sıfır Atık Mutfak" gibi alanlar da ziyaretçileri gıda israfını önleme ve ileri dönüşüm üzerine düşünmeye davet etti. Kamu kurumları, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları ve uluslararası paydaşları bir araya getiren oturumlar küresel iklim eylemi politikalarını masaya yatırırken, akşam saatlerinde düzenlenen konserlerde Rafet El Roman, Mazhar Alanson, Sinan Akçıl, Emre Aydın, Sefo, Buray ve Ceza gibi popüler isimler on binlerce müzikseverle buluştu. 

Festivalin tüm enerji ihtiyacı yenilenebilir kaynaklardan karşılandı

Atatürk Havalimanı’nda 4-7 Haziran tarihleri arasında kesintisiz devam eden festivalin enerji yönetimi de tamamen çevre dostu ve sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda planlandı. Organizasyon süresince alanda toplam 850 megavatsaat ($850\text{ MWh}$) elektrik tüketildi. 

Yaklaşık 30 bin hanenin dört günlük elektrik tüketimine eş değer olan bu devasa enerji ihtiyacının tamamı yeşil ve yenilenebilir enerji kaynaklarından tedarik edildi. Böylece festival, ilk anından son anına kadar tüm operasyonel faaliyetlerini tamamen emisyonsuz enerji kullanımıyla gerçekleştirerek kendi alanında öncü bir vizyon ortaya koydu.