Yeni Birlik Gazetesi
56,4000 %-0.18
65,7895 %0.17
34,8680 %0.36
3.741.976 %0.05
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Sky Films, 3SIX9 Studios ve Silver Screen Global ile ortaklık kurdu

Sky Films, 3SIX9 Studios ve Silver Screen Global ile ortaklık kurdu

Sky Films; 3SIX9 Studios ve Silver Screen Global ile dev bir ortaklığa imza attı. İstanbul, uluslararası sinema projelerinin yeni üretim merkezi oluyor.

Sky Films; 3SIX9 Studios ve Silver Screen Global ile uluslararası odaklı yeni nesil sinema ve televizyon projeleri geliştirmek, finanse etmek ve hayata geçirmek üzere stratejik bir ortaklığa imza attı. İstanbul'da düzenlenen lansman; Amaury Nolasco, Serenay Sarıkaya, Halit Ergenç, Kaan Urgancıoğlu, Mehmet Korutürk ve yönetmen "Ketche" Hakan Kırvavaç gibi tanınan isimleri bir araya getirdi.

Kurulan yapı; 3SIX9 Studios’un küresel finansman ve dağıtım ağını, Sky Films’in güçlü yapım altyapısı ve bölgesel uzmanlığıyla birleştiriyor. Silver Screen Global fonunun desteğiyle hayata geçen bu ortaklık, Türkiye’den çıkan hikâyelerin küresel izleyiciye ulaşmasını ve uluslararası projelerin İstanbul merkezli olarak geliştirilmesini hedefliyor. 3SIX9 Studios’un geliştirme, yapım ve strateji süreçleri; yapımcı ortaklar Daya Fernández, Amaury Nolasco ve Alois Rubenbauer tarafından yürütülüyor.

Türk dizi ve film sektörü ihracatta rekor tazeliyor

Türkiye'nin dünya genelindeki yapım ihracatı ve kültürel içerik üretimi son yıllarda devasa bir büyüme ivmesi yakaladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri ile Ticaret Bakanlığı sektör raporlarına göre, Türk dizi ve film sektörünün küresel pazarlardaki ihracat hacmi 2024 yılındaki 602 milyon dolar seviyesinden 2025 yılı sonu itibarıyla 1 milyar dolar sınırını aşarak tarihi bir rekor kırdı. 170'ten fazla ülkede 1 milyara yakın izleyiciye ulaşan içerik ekosistemi, uluslararası stüdyoların doğrudan sermaye yatırımları ve ortak yapım ortaklıklarıyla Türkiye'yi küresel bir yapım üssüne dönüştürüyor.

Yıldız isimlerle zenginleşen uluslararası proje portföyü

2024 Cannes Film Festivali’nde duyurulan 3SIX9 Studios, kısa sürede geniş bir küresel yapım portföyü oluşturdu. Mohsen Gharaei’nin yönettiği Falling House, 83. Venedik Uluslararası Film Festivali’nin Orizzonti bölümünde dünya prömiyerini gerçekleştirdi. Woody Allen’ın yeni projesinin çekimleri bu sezon Madrid’de başlayacak. Chris Sparling’in yazıp yönettiği ve başrollerinde John Boyega ile Cara Delevingne’in yer aldığı The Punishing filmi ile Alfre Woodard, J.K. Simmons ve Felicity Jones gibi isimleri buluşturan Arnaud Desplechin imzalı The Thing That Hurts projesi (2027) stüdyonun öne çıkan yapımları arasında bulunuyor.

Portföyde ayrıca Todo Lo Que Nunca Fuimos, Jocelyn Moorhouse’un yönettiği Linda Lisboa, Ghost of Tomorrow, The Block ve Weight of Air gibi projeler de yer alıyor.

İstanbul uluslararası yapımların karar merkezi oluyor

Sky Films, kurucu ve yapımcı Emre Oskay liderliğinde Türkiye’nin uluslararası alanda öne çıkan yapım şirketlerinden biri konumunda yer alıyor. Şirketin imza attığı projeler daha önce En İyi Uluslararası Film kategorisinde Akademi Ödülleri yarışında yer alarak Türkiye’yi dünya çapındaki prestijli festivallerde temsil etti.

Bu iş birliği kapsamında taraflar; uzun metrajlı filmler, premium televizyon ve dijital platform içerikleri ile bağımsız sinema projelerinden oluşan uzun vadeli bir hat kurmayı planlıyor. Ortaklık, Türk oyuncuların, senaristlerin, yönetmenlerin ve yapımcıların uluslararası projelere doğrudan katılımı için yeni kapılar aralıyor. Projenin nihai amacı, Türkiye’yi sadece bir çekim lokasyonu olarak kullanmak yerine İstanbul’u uluslararası yapımların doğduğu, finanse edildiği ve yaratıcı kararlarının alındığı küresel bir merkez haline getirmek.