Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), merakla beklenen mayıs ayına ilişkin kümes hayvancılığı üretimi verilerini kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan istatistikler, kümes hayvancılığı sektöründe üretim dengelerinin ciddi şekilde değiştiğini gösteriyor. Beyaz et tedarikinde hissedilir bir daralma yaşanırken, yumurta sektörü son dönemlerin en hareketli ve verimli günlerini geçiriyor.
Beyaz Ette Sert Fren: Üretim 202 Bin Tona Geriledi
Mayıs ayında beyaz et sektöründen gelen veriler daralmaya işaret etti. Türkiye genelinde tavuk eti üretimi, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16,3 oranında azalarak 202 bin 336 ton seviyesine çekildi. Bu gerileme sadece yıllık bazda kalmadı; mayıs ayındaki üretim bir önceki aya (nisan) göre de yüzde 14,4'lük kayda değer bir düşüş gösterdi.
Sektördeki bu daralmanın arkasında, kesilen hayvan sayısındaki azalış dikkat çekiyor. Verilere göre, mayısta kesilen tavuk sayısı yıllık bazda yüzde 16,8 azalarak 108 milyon 65 bin olarak kayıtlara geçti.

Yumurtada Üretim Patlaması: 1,8 Milyar Sınırı Aşıldı
Tavuk eti tarafındaki bu gerilemeye karşın, yumurta üreticileri mayıs ayını adeta bir rekorla kapattı. Tavuk yumurtası üretimi yıllık bazda yüzde 21,6 gibi oldukça güçlü bir yükseliş grafiği çizdi. Aylık bazda da yüzde 0,7 artış gösteren üretim, mayıs ayında tam 1 milyar 857 milyon 150 bin adet olarak gerçekleşti. Yumurta sektörü hem iç tüketim hem de ihracat potansiyeli açısından güçlü duruşunu koruyor.
Yılın İlk Beş Ayında Dengeler Nasıl Değişti?
Yılın ilk 5 ayını kapsayan ocak-mayıs dönemi kümülatif verileri incelendiğinde, sektördeki bu iki farklı eğilimin kalıcı bir trende dönüştüğü gözlemleniyor.
Geçen yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında:
Tavuk yumurtası üretimi: Yüzde 18,1 gibi ciddi bir artış kaydetti.
Kesilen tavuk sayısı: Yüzde 1,1 oranında sınırlı bir düşüş gösterdi.
Tavuk eti üretimi: Toplamda yüzde 2,2 azalarak dönemi ekside kapattı.
Uzmanlar, kırmızı et fiyatlarındaki dalgalanmalar nedeniyle beyaz ete olan talebin sürdüğü bu dönemde, üretimdeki düşüşün fiyat baskısı yaratıp yaratmayacağını yakından takip ediyor.