Yeni Birlik Gazetesi
55,1696 %0.05
64,5646 %0.09
33,7799 %0.21
3.026.696 %-0.51
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Sosyal medyada 'fiyat için DM' diyen emlakçı ve galerilere milyonluk ceza

Sosyal medyada 'fiyat için DM' diyen emlakçı ve galerilere milyonluk ceza

Ticaret Bakanlığı, sosyal medyada fiyat vermeyip "fiyat için DM" yazan emlakçı ve galerilere ceza yağdırdı; kurallara uymayan 82 işletmeye toplam 8,2 milyon TL idari para cezası kesildi.

Sosyal medya platformlarında sıklıkla karşılaşılan ve tüketiciyi belirsizliğe sürükleyen "fiyat için DM'den yazın" dönemi resmen sona erdi. Ticaret Bakanlığı, taşınmaz ve taşıt ticaretinde şeffaflığı sağlamak, sahte ilanların ve piyasadaki fiyat kirliliğinin önüne geçmek amacıyla sosyal medya denetimlerini sıkılaştırdı. Instagram, Facebook ve WhatsApp gibi kanallardan yürütülen satış faaliyetlerini mercek altına alan ekipler, mevzuata aykırı hareket eden işletmelere göz açtırmıyor.

EİDS Doğrulaması ve Fiyat Bilgisi Artık Zorunlu

Yeni düzenlemeler kapsamında, sosyal medyada paylaşılan tüm ev ve araç ilanlarında Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden onaylanmış ilan linkinin yer alması şart koşuluyor. İşletmelerin görsel veya video içeriği paylaşmasında bir engel bulunmazken, bu paylaşımların EİDS sistemindeki doğrulanmış verilerle tam uyumlu olması gerekiyor. En kritik kural ise paylaşımlarda açık ve net bir şekilde fiyat bilgisine yer verilmesi. Fiyat bilgisini gizleyen, kullanıcıları özel mesaja (DM) yönlendiren ya da doğrulama bağlantısı sunmayan hesaplar doğrudan ceza kapsamına alınıyor.

82 İşletmeye 8,2 Milyon Lira Ceza Kestiler

Yapılan son denetimlerde kuralları hiçe sayarak ilan veren 42 emlak firması ile 40 galeri işletmesi tespit edildi. Bakanlık, standartlara uymayan bu 82 işletmenin her birine 100 bin TL olmak üzere toplamda 8,2 milyon TL tutarında idari para cezası uyguladı. Yaptırımlar sadece maddi cezayla da sınırlı kalmayacak; mevzuata aykırı yayın yapmayı sürdüren sosyal medya hesaplarına erişim, META iş birliğiyle engellenecek.

Sektör Temsilcilerine İdari Yaptırım Uyarısı

Ticaret Bakanlığı yetkilileri, emlak ve galeri işletmelerinin benzer idari yaptırımlarla karşı karşıya kalmamaları adına uyarılarını yineledi. Sosyal medya araçları üzerinden yapılan her türlü ilan paylaşımında EİDS onaylı bağlantının ve net fiyat bilgisinin bulundurulmasının yasal bir zorunluluk olduğu vurgulandı. Tüketici mağduriyetini engellemeye yönelik denetimlerin kararlılıkla devam edeceği bildirildi.