Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan 2027 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, tarım sektörünün finansmanında tarihi bir artışa işaret ediyor. Üretimi teşvik etmek ve gıda arz güvenliğini sağlamak amacıyla hazırlanan yeni bütçe planlamasında, tarıma ayrılan toplam kaynak bir önceki yıla kıyasla 416,8 milyar lira artırılarak 1 trilyon 305 milyar lira seviyesine ulaştı.
Özellikle doğrudan üreticiye dokunan tarımsal destek programlarındaki kayda değer yükseliş, yeni bütçe döneminin en dikkat çeken unsurları arasında yer alıyor.
Doğrudan Destekler ve Yatırımlarda Büyük Sıçrama
Yeni bütçe döneminde doğrudan tarımsal destek programları için tahsis edilen miktar, 168 milyar liradan 235 milyar liraya çıkarıldı. Sektörün altyapısını güçlendirecek tarımsal yatırım ödenekleri ise 268 milyar lira olarak belirlendi.
Geniş bir finansal yelpazeyi kapsayan bütçe paketinde yer alan diğer kritik ödenekler ise şu şekilde sıralandı:
Tarımsal Kredi Desteği: 325 milyar lira
Vergi Harcamaları (Muafiyet ve İndirimler): 342 milyar lira
KİT Finansmanı, Müdahale Alımları ve İhracat Destekleri: 135 milyar lira
Sektörün ana yatırımcı kurumu konumundaki Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünün bütçesi de dikkat çekici bir artışla 233 milyar liradan 324 milyar liraya yükseltilirken, Tarım ve Orman Bakanlığına ayrılan toplam kaynak 760,6 milyar lira oldu.
Uzman Değerlendirmesi: "Destekler Enflasyon Hedefinin Üzerinde"
Bütçe rakamlarını değerlendiren Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Fehmi Kiraz, kaynaklardaki yüzde 47'lik artışın ve doğrudan desteklerdeki yüzde 40'a yakın yükselişin üretici açısından olumlu bir gelişme olduğunu vurguladı.
2027 yılı için öngörülen yüzde 21'lik genel enflasyon hedefiyle kıyaslandığında yapılan artışın tatmin edici olduğunu belirten Kiraz, şunları kaydetti:
"Tarımsal desteklerdeki artışın enflasyon beklentisinin üzerinde kalması çiftçimizi mutlaka olumlu yönde etkileyecektir. Ancak unutulmamalıdır ki destekler ana gelir kaynağı değil, üretimi harekete geçiren bir itici güçtür. Sürdürülebilirlik için asıl odaklanılması gereken nokta girdi maliyetlerini düşürmek ve ürün fiyatlarının üreticiye kazandıracak şekilde oluşmasını sağlamaktır."
Piyasa Dalgalanmalarına Karşı Zamanında Müdahale Vurgusu
Bu yıl özellikle meyve grubunda ürün fiyatlarının beklenenin altında kaldığına ve üreticinin zorlandığına değinen Kiraz, bütçedeki müdahale alımları kalemine dikkat çekti. Tarımsal KİT'lerin müdahale alımları bütçesinin yüzde 181 oranında artırılmasının stratejik bir adım olduğunu ifade eden Kiraz, doğru zamanda yapılacak piyasa müdahalelerinin gelecek yıl yaşanabilecek fiyat dalgalanmalarının önüne geçeceğini ve çiftçinin kazancını koruyacağını belirtti.