Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin Suriye’nin en önemli ticaret ortaklarından biri olduğunu belirterek, "Daha da önemlisi, Türkiye’de faaliyet gösteren 30 binden fazla Suriyeli girişimci, iki ülke ekonomisi arasında doğal bir köprü oluşturmuştur" dedi.
TOBB ev sahipliğinde Suriye Serbest Ticaret, Sanayi Bölgeleri ve Yatırım Ortamı Forumu düzenlendi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Suriye Genel Gümrükler ve Sınır Kapıları Kurumu (GABC) Başkanı Kuteybe Ahmed Bedevi’nin katılımıyla gerçekleşen forumda, Suriye’deki yatırım fırsatları, serbest ticaret ve sanayi bölgeleri ile iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere dair konular ele alındı.
Programda konuşan Hisarcıklıoğlu, forumun yalnızca iki ülke arasındaki ticaret açısından değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Bugün, Suriye’nin ekonomik geleceğini, bölgemizin ortak refahını ve birlikte inşa edeceğimiz yeni dönemi konuşuyoruz" ifadelerini kullandı.
Geçtiğimiz yıl Şam’da Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed El Şara ve Ekonomi ve Sanayi Bakanı Nidal eş-Şa’ar ile kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdiklerini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, ardından Suriye Ekonomi ve Sanayi Bakanı’nı TOBB’da Türk iş dünyasıyla buluşturduklarını belirtti. Hisarcıklıoğlu, şu şekilde konuştu: "Tek hedefimiz; Suriye’nin ekonomik toparlanmasına özel sektörün nasıl katkı sağlayabileceğini değerlendirmek. Bugün büyük bir memnuniyetle şunu görüyoruz; Suriye, Sayın Cumhurbaşkanı Ahmed El Şara’nın liderliğinde uluslararası ekonomiyle yeniden bütünleşme yolunda önemli adımlar atıyor. Bu gelişmeleri destekliyoruz."
Hisarcıklıoğlu, Suriye’nin yeniden inşasında üretimin temel unsur olduğunu dile getirerek, "Bir ülkenin kalıcı şekilde yeniden inşası üretimle başlar. Üretim olmadan istihdam olmaz. İstihdam olmadan refah yoktur"
Türkiye ile Suriye arasında 911 kilometrelik ortak sınır bulunduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Türkiye, her zaman Suriye’nin en önemli ticaret ortağı olmuştur. Türkiye’de 30 binden fazla Suriyeli girişimci, iki ülke ekonomisi arasında doğal bir köprü oluşturmuştur. Yaklaşık 6 bini imalat sanayinde faaliyet gösteriyor" ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin sanayileşme sürecindeki başarı modelinin organize sanayi bölgeleri olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin bu deneyimi Suriye ile paylaşmak istediğini de sözlerine ekledi. Yatırım ortamının güçlendirilmesi için güvenlik, bankacılık sisteminin işlevselliği, lojistik altyapısı ve gümrük süreçlerinin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "Biz inanıyoruz ki barışın en güçlü teminatı ticarettir. Refahın yolu üretimden geçer"
TOBB BAŞKANI RİFAT HİSARCIKLIOĞLU KONUŞMA YAPTI
