Yeni Birlik Gazetesi
54,7716 %-0.04
64,0557 %0.22
33,3881 %0.14
2.981.941 %-2.943
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi TPAO komşu ülkede sahaya iniyor! Karadeniz'de petrol ve gaz için dev imza

TPAO komşu ülkede sahaya iniyor! Karadeniz'de petrol ve gaz için dev imza

Karadeniz’deki derin deniz tecrübesini uluslararası arenaya taşıyan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Bulgaristan kara sularındaki Khan Tervel sahasında petrol ve doğal gaz aramak için %33 payla resmi ortak oldu.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), komşu ülke Bulgaristan’ın münhasır ekonomik bölgesinde yer alan petrol ve doğal gaz arama ruhsatına resmen ortak oldu.

Enerji arz güvenliğini tahkim etmeyi ve bölgesel bir aktör olarak konumunu pekiştirmeyi hedefleyen Ankara, bu adımla Karadeniz’deki arama ağını doğrudan komşu kara sularına kadar genişletmiş oldu.

Bulgaristan Hükümetinden Yeşil Işık

Arama faaliyetlerinin hukuki altyapısına ilişkin süreç Bulgaristan Bakanlar Kurulu’nun aldığı son kararla resmiyet kazandı. Alınan kararla birlikte, sahanın operatörlüğünü yürüten dünya enerji devi Shell’in ruhsat hak ve yükümlülüklerinin yüzde 33’lük kısmının TPAO’ya devredilmesine onay verildi.

Geçtiğimiz Şubat ayında temelleri atılan bu stratejik ortaklık, Sofya yönetiminin kararnamesiyle hukuki boyutunu tamamlayarak sahada fiili çalışma evresine geçişin önünü açtı.

Sahada Paylar Nasıl Şekillendi?

Hisselerin devredilmesinin ardından Khan Tervel Blok 1-26 sahasındaki mülkiyet yapısı uluslararası çapta üç güçlü şirketin konsorsiyumuna dönüştü. Yapılan yeni düzenlemeye göre sahadaki hisse dağılımı şu şekilde gerçekleşti:

Shell (Operatör): %42

Türkiye Petrolleri (TPAO): %33

OMV: %25

3 Bin 800 Kilometrekarelik Potansiyel

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde yakından takip edilen proje, coğrafi konumu itibarıyla da yüksek bir hidrokarbon potansiyeline işaret ediyor. Toplamda 3 bin 800 kilometrekareyi aşan devasa bir deniz alanını kapsayan Khan Tervel sahası, Türkiye’nin tarihi doğal gaz keşfine imza attığı Sakarya Gaz Sahası ile oldukça yakın bir hat üzerinde bulunuyor.

Bölgede ilk etapta yoğun sismik arama faaliyetlerinin yürütülmesi, elde edilecek verilerin analizinin ardından ise önümüzdeki dönemde ilk arama kuyusunun kazılması planlanıyor. Yaklaşık 5 yıllık bir lisans süresini kapsayan bu süreçte Türkiye, kendi arama filosunun ve uzman kadrosunun bilgi birikimini bölgesel bir sinerjiye dönüştürmeyi amaçlıyor.