Yeni Birlik Gazetesi
53,0889 %-0.22
62,0462 %0.93
3.513.542 %2.084
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Trabzon’da dev hamle: Çamburnu Tersanesi rotayı dünya sularına çevirdi

Trabzon’da dev hamle: Çamburnu Tersanesi rotayı dünya sularına çevirdi

Karadeniz’in merkezinde yerli üretim gücünü kanıtlayan tersane, yabancı bayraklı gemilerin de yeni adresi oldu. Trabzon’un Sürmene ilçesinde faaliyet gösteren Çamburnu Tersanesi, bölge ekonomisine ve denizcilik sektörüne ivme kazandıracak stratejik bir atılım gerçekleştirdi.

Sürmene’deki tesis, 10 bin tonluk kuru yük gemisi inşasıyla çıtayı yükseltti. Karadeniz’in merkezinde yerli üretim gücünü kanıtlayan tersane, yabancı bayraklı gemilerin de yeni adresi oldu.

Trabzon’un Sürmene ilçesinde faaliyet gösteren Çamburnu Tersanesi, bölge ekonomisine ve denizcilik sektörüne ivme kazandıracak stratejik bir atılım gerçekleştirdi. Tesis, 141 metre uzunluğunda ve 10 bin 700 ton kapasiteli kuru yük gemisinin inşasına başlayarak, tersanecilikte yeni bir dönemin kapılarını araladı.

Tuzla ve Yalova ile yarışıyor

Tersanenin idari koordinatörü Seyfettin Çakır, mevcut tesisin Tuzla ve Yalova’daki köklü tersanelerle aynı teknik yeterliliğe ulaştığını vurguladı. Çakır, sadece yeni gemi inşa etmekle kalmadıklarını, aynı zamanda 175 metrelik havuz projeleriyle de kapasitelerini her geçen gün genişlettiklerini ifade etti. Yerli üretimin yanı sıra bakım ve onarım faaliyetlerinde de iddialı olduklarını belirten yetkililer, her türlü gemi siparişine yanıt verebilecek altyapıya sahip olduklarını dile getirdi.

Nehir ve denizlerin yeni yıldızı

İnşası devam eden kuru yük gemisi, özel tasarımıyla dikkat çekiyor. Düz tabanlı yapısı sayesinde hem nehir hem de deniz taşımacılığına uygun olarak tasarlanan gemi, lojistik operasyonlarda büyük esneklik sağlıyor. Yaklaşık bir yıl süren üretim süreciyle tamamlanması planlanan bu proje, tersanenin ilk büyük ölçekli imalatı olma özelliğini taşıyor.

Uluslararası gemilerin bakım durağı

Tersanenin sadece üretim değil, bakım merkezi olarak da tercih edildiğini belirten Genel Müdür Yardımcısı İlyas Murtezaoğlu, Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerden düzenli olarak yabancı bayraklı gemilerin onarım için geldiğini belirtti. Murtezaoğlu, 185 metre boyundaki dökme yük gemilerinin dümen ve karina gibi kritik hasarlarının kısa sürede giderildiğini, 150-180 metre aralığındaki her türlü deniz aracına profesyonel hizmet sunduklarını sözlerine ekledi.