Kurban Bayramı tatiliyle birlikte milyonlarca sürücü yollara akın etti. Trafik yoğunluğunun zirve yaptığı bu dönemde Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), sürücüleri ilgilendiren hayati bir duyuru yaptı: Radar denetimleri sıkılaştırıldı, sabit noktalar açıklandı.
Radar cezası yemek istemeyenler için harita yayınlandı
EGM, sabit radarların yer aldığı dijital haritayı resmi internet sitesinden erişime açtı: Sabit radar noktaları haritası
Bu harita üzerinden, İstanbul’da 50, Ankara’da 20 sabit EDS noktası görülebiliyor. Radarlar, hem otoyollarda hem de şehir içi yollarda aktif durumda. Ancak en büyük risk mobil radarlar.
Mobil radarlar yer değiştirdiği için tespit edilemiyor
Resmî ya da sivil araçlarla yol kenarında bekleyen mobil radarlar, sabit noktaların aksine sürekli yer değiştiriyor. “Radar Hız Kontrolü” tabelaları dışında uyarı yapılmıyor. Bayram gibi özel dönemlerde bu mobil sistemlerin sıklığı artıyor. Radar araçları, düşük görünürlükle fark edilmesi zor alanlarda konuşlanıyor.
35 bin araca ceza: Hız sınırına uymayana 10 bin TL’ye kadar fatura
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, denetimlerin artırıldığını belirtti. Sadece birkaç gün içinde 35 bin 682 araca hız ihlali cezası kesildi. Bu cezalar 2.500 TL'den başlayıp, ihlalin oranına göre 10.000 TL’ye kadar çıkabiliyor. Hız sınırını %50'den fazla aşan sürücülerin ehliyetine el konuluyor. Ayrıca Düzce’de yapay zekâ destekli ASELSAN TrafiDAR sistemi devrede!
Sürücülere uyarılar ve öneriler
Radar noktalarını EGM haritasından kontrol edin
“Radar Hız Kontrolü” tabelalarına dikkat edin
Mobil radarlar için sürprizlere hazır olun
Trafik cezalarını e-Devlet’ten sorgulayın
Hız limitlerine uyun: Hem cezalardan hem kazalardan korunursunuz