Türkiye'nin stratejik ihracat sektörlerinden olan demir ve çelik sanayii, nisan ayında gösterdiği üstün performansla ülke ihracat ortalamasını geride bırakarak dikkatleri üzerine çekti. Küresel ticaretin dalgalandığı bir dönemde dahi, yerli üreticilerin kararlılığı ve hükümetin destekleyici politikaları sayesinde sektör, mevcut pazarlarını genişletirken yeni pazarlarda da iddiasını ortaya koydu.
Türkiye geneli verilerine göre, demir ve demir dışı metaller sektörü nisan ayında yüzde 18 artış göstererek 1,1 milyar dolarlık ihracata imza attı. Çelik sektörü ise yüzde 9,6'lık artışla 1,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.
ADMİB'den Örnek Performans
Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin (ADMİB) nisan ayı performansı da göz kamaştırdı. Demir ve demir dışı metaller ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21 artarak 62 milyon dolara ulaştı. Aynı dönemde çelik ihracatı ise 147 milyon dolarla güçlü seyrini sürdürdü.
ADMİB Başkanı Fuat Tosyalı, ihracattaki başarının tesadüf olmadığını belirterek, "Hedef pazarlarımızda gerçekleştirdiğimiz fuar ve ticaret heyetleriyle firmalarımıza yeni iş bağlantıları sağlamaya gayret ediyoruz. Ticaret Bakanlığımızın belirlediği uzak ülkeler stratejisini temel alarak, sektörümüzü küresel ölçekte daha da ileri taşımaya kararlıyız." dedi.
İhracatta Yükselen Yıldız: Almanya ve ABD
Nisan ayında en çok ihracat yapılan ülke Almanya olurken, İtalya, ABD, İspanya ve Irak da öne çıkan pazarlar arasında yer aldı. Özellikle ABD’ye yapılan ihracat yüzde 57 oranında artarken, Fas’ta yüzde 53, İtalya’da ise yüzde 43 artış yaşandı.
ADMİB’in ihracatında ise zirvede Irak yer aldı. Onu Almanya, İtalya, ABD ve Yunanistan takip etti. Bu pazarlarda elde edilen yüksek oranlı artışlar dikkat çekti. Özellikle İtalya’ya yüzde 235, Irak’a yüzde 150, Yunanistan’a yüzde 135 ve Almanya’ya yüzde 111 artış sağlandı.
“Yıl Sonu Hedefimize Güçlü Adımlarla İlerliyoruz”
Sektörün performansını değerlendiren Başkan Fuat Tosyalı, “Avrupa başta olmak üzere, komşu ve hedef ülkelerde ihracat başarımızı pekiştiriyoruz. Yerli ve çevre dostu üretim anlayışımızla ihracatın sürdürülebilirliğini sağlarken, ülkemizin ekonomik bağımsızlığına da katkı sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Tosyalı, yıl sonuna kadar belirlenen ihracat hedeflerine ulaşmak için azimle çalıştıklarını belirterek, “Sanayimizin gücünü artırmaya, Türk çeliğini ve metalini dünyada daha üst sıralara taşımaya devam edeceğiz.” dedi.