Yeni Birlik Gazetesi
54,8602 %0.06
64,2310 %0.41
33,4091 %0.12
2.998.577 %0.135
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Türkiye ve Irak arasındaki iş ortaklığına yeni adımlar: 5 stratejik anlaşma imzalandı

Türkiye ve Irak arasındaki iş ortaklığına yeni adımlar: 5 stratejik anlaşma imzalandı

Türkiye-Irak ilişkileri, yapılan 5 kritik anlaşmayla birlikte stratejik ortaklık seviyesine yükseldi. Halit Acar, yeni fırsatları değerlendirdi.

Türkiye ve Irak arasındaki ticari ilişkiler, DEİK/Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Halit Acar’ın yaptığı açıklamalarla yeni bir aşamaya geçiyor. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde imzalanan 5 stratejik anlaşma, iki ülke arasındaki ekonomik bağları güçlendirerek, ilişkilerin "stratejik ortaklık" seviyesine yükseldiğini ortaya koydu.

Anlaşmaların önemi ve etkileri:

Acar, yapılan anlaşmaların Türk iş dünyasına sunduğu fırsatları değerlendirerek, Irak'taki yatırım vizyonunu açıkladı. Önümüzdeki Türkiye-Irak Ekonomik ve Ticaret Ortak Komitesi (JETCO) toplantıları ile bu mutabakatların hayata geçirilmesi hedefleniyor. Acar, imzaların Türk yatırımcılar için yasal ve kurumsal bir zırh oluşturduğini belirtti.

Günlük 1 milyon varil petrol sevkiyatı ile enerji güvenliğinin sağlandığını ifade eden Acar, ayrıca gümrük tarifelerindeki belirsizliklerin ortadan kaldırılmasının Türk yatırımcıları ile Irak halkı için önemli bir adım olduğunu kaydetti. Kalkınma Yolu Projesi’nin hukuki altyapısının güçlendirilmesi ile Türk müteahhitlik ve lojistik sektörünün öncelikli konumunun pekiştirileceğini de vurguladı.

Yatırım fırsatlarını değerlendirmek:

Acar, Türk firmaları için Irak'ta mevcut olan büyük fırsatları sırayla açıkladı. Bu fırsatlar arasında altyapı ve kentleşme projeleri, enerji ve su yönetimi, sanayi ve imalat ile dijital hizmetler öne çıkıyor.

Bu kapsamda, 11 vilayeti kapsayan bir sanayi rotasının oluşturulması ve Türk yatırımcıları için özel Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) kurulması planlanıyor. Acar, ayrıca bu süreçlerde şeffaflık ve dijital platformların kullanımı gibi hususların önemine dikkat çekti.

Sonuç olarak, DEİK Başkanı Acar, Türkiye ve Irak arasında vize ve gümrük pürüzlerini çözüp, birlikte üretim modeliyle sürdürülebilir ekonomik bir ortaklık geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Bu çabaların, iki ülkenin bölgesel refaha katkıda bulunacağına inandığını dile getirdi.

DEİK/TÜRKİYE-IRAK İŞ KONSEYİ BAŞKANI HALİT ACAR,

DEİK/TÜRKİYE-IRAK İŞ KONSEYİ BAŞKANI HALİT ACAR,