Yeni Birlik Gazetesi
50,1678 %0.06
57,0934 %-0.02
28,4104 %0.04
3.848.996 %-0.238
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Türkiye Yüzyılı’nda rekabet gücünü artırma hedefi

Türkiye Yüzyılı’nda rekabet gücünü artırma hedefi

Yatırım ve Finansta Türkiye Yüzyılı Zirvesi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla İstanbul Finans Merkezi Halkbank Salonu'nda düzenlendi.

MUHABİR: Eray Aksoy

Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, İstanbul Finans Merkezi’nde düzenlenen Yatırım ve Finansta Türkiye Yüzyılı Zirvesinde konuştu. Zirvede, Türkiye'nin küresel ekonomi içerisindeki konumunu güçlendirmeye yönelik vizyon ve hedeflerini paylaşan Dağlıoğlu, “Amacımız, uyguladığımız politikalarla Türkiye’nin rekabetçiliğini her zaman korumak ve daha ileriye taşımak” dedi.

Etkinliğe, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Arda Ermut, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan ve Albayrak Medya Genel Müdürü Abdullah Hanönü de katıldı.

Yatırımda 280 Milyar Dolarlık Büyüme

Dağlıoğlu, son yıllarda Türkiye’nin yatırımlarda önemli bir ivme yakaladığını vurgularken, bugüne kadar 280 milyar dolardan fazla doğrudan yatırım çekildiğini hatırlattı. 2003’ten bu yana Türkiye’nin yıllık ortalama %5,3 büyüdüğünü belirten Dağlıoğlu, yatırımların bu büyümenin itici gücü olduğunu söyledi.

Hedef: Küresel Ekonomik Güç Merkezi Olmak

Türkiye’nin artık sadece bir köprü değil, bölgesel bir merkez olduğunu ifade eden Dağlıoğlu, 2025 sonuna kadar satın alma gücü paritesine göre dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girmeyi hedeflediklerini belirtti. Bu iddianın, yüksek teknoloji, Ar-Ge, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik yatırımlarıyla destekleneceğini de vurguladı.

Finans Sektöründe Yapay Zekâ ve Dijitalleşme Dönemi

Bankacılık ve finans sektöründe yapay zekâya uyumun önümüzdeki dönemin en büyük sınamalarından biri olduğunu belirten Dağlıoğlu, Türkiye’nin bu dönüşüme güçlü altyapısıyla hazır olduğunu ifade etti. Ayrıca, yeşil finansman ve sürdürülebilirlik yatırımlarının önemi her geçen gün daha da artıyor.

TVF Genel Müdürü Arda Ermut: “Stratejik Yatırımlarla Güçleniyoruz”

Zirvede konuşan Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Arda Ermut da, TVF’nin artık sadece bir portföy yöneticisi değil, stratejik yatırımların yönlendiricisi konumuna geldiğini belirtti.

Dünyanın en büyük 10 milli varlık fonundan biri haline geldiklerini söyleyen Ermut, enerji, lojistik, teknoloji gibi alanlarda dışa bağımlılığı azaltacak yatırımlara odaklandıklarını ifade etti.

Ayrıca son iki yılda, 5,3 milyar dolarlık uluslararası finansal işlem gerçekleştirdiklerini açıklayan Ermut, yatırımın ve sermayenin Türkiye Yüzyılı hedeflerine yönlendirilmesinin temel strateji olduğunu belirtti.