Yeni Birlik Gazetesi
53,4514 %-0.09
62,4849 %-0.18
32,3794 %-0.29
2.898.295 %-1.928
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Türkiye'nin Balkan ihracatı ilk yarıda 12,7 milyar doları aştı

Türkiye'nin Balkan ihracatı ilk yarıda 12,7 milyar doları aştı

Türkiye'nin Balkan ülkelerine ihracatı yılın ilk altı ayında 12,7 milyar doları aşarken, Romanya en fazla ihracat yapılan ülke olmayı sürdürdü. Bölgede diplomatik temasların güçlenmesi ticari ilişkilere de olumlu yansıdı.

Türkiye, Balkan ülkeleriyle ticari ilişkilerini güçlendirmeye devam ediyor. Yılın ilk altı ayında bölgeye yapılan ihracat 12 milyar 715 milyon doları aşarken, en yüksek dış satım Romanya'ya gerçekleştirildi. Diplomatik girişimler ve ekonomik iş birliklerinin ticaret rakamlarına olumlu yansıması dikkat çekti.

Diplomatik Temaslar Ticari İş Birliğini Güçlendirdi

Türkiye'nin son dönemde Balkan ülkeleriyle yürüttüğü diplomatik temaslar, ekonomik ilişkilerin gelişmesine önemli katkı sağladı. Özellikle İstanbul'da düzenlenen Balkan Barış Platformu Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda güvenlik başlıklarının yanı sıra yatırım olanakları, ticaret hacminin artırılması ve ekonomik iş birliği konuları da masaya yatırıldı.

Söz konusu görüşmelerin ardından bölge ülkeleriyle ticaret hacmindeki artış dikkat çekerken, ihracat rakamları da bu gelişmeleri destekleyen önemli göstergeler arasında yer aldı.

İlk Altı Ayda 12,7 Milyar Dolarlık İhracat

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Türkiye'nin ocak-haziran dönemindeki toplam ihracatı 136 milyar 58 milyon dolara ulaştı. Aynı dönemde Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan'ın yer aldığı Balkan coğrafyasına yapılan ihracat ise 12 milyar 715 milyon 317 bin dolar olarak kaydedildi.

Geçen yılın aynı dönemine kıyasla bölgeye yapılan ihracat yüzde 1,4 oranında artış gösterdi.

Romanya İlk Sıradaki Yerini Korudu

Balkan ülkeleri arasında Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülke 3 milyar 674 milyon dolarla Romanya oldu. Romanya'yı 2 milyar 554 milyon dolarla Bulgaristan, 1 milyar 745 milyon dolarla Yunanistan, 1 milyar 525 milyon dolarla Slovenya ve 1 milyar 72 milyon dolarla Sırbistan takip etti.

Diğer ülkelere yapılan ihracat ise şu şekilde gerçekleşti:

  • Bosna Hersek: 441,6 milyon dolar
  • Kosova: 441,3 milyon dolar
  • Arnavutluk: 430,3 milyon dolar
  • Hırvatistan: 410,3 milyon dolar
  • Kuzey Makedonya: 333,9 milyon dolar
  • Karadağ: 85,2 milyon dolar

En Güçlü Artış Bulgaristan'da Yaşandı

Yılın ilk yarısında ihracatını değer bazında en fazla artıran Balkan ülkesi Bulgaristan oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat yaklaşık 320 milyon dolar yükseldi.

Bulgaristan'ın ardından sırasıyla Sırbistan, Bosna Hersek, Hırvatistan, Arnavutluk, Kosova, Kuzey Makedonya ve Karadağ ihracat artışının öne çıktığı pazarlar arasında yer aldı.

Buna karşılık Romanya, Slovenya ve Yunanistan'a yapılan ihracatta geçen yılın aynı dönemine göre gerileme yaşandı.

İstanbul Bölge İhracatında Lider Konumda

İller bazında değerlendirildiğinde Balkan ülkelerine en fazla ihracat gerçekleştiren şehir İstanbul oldu. Kentten bölgeye yapılan dış satım 4 milyar 651 milyon doları aşarken, Balkan ülkeleri İstanbul'un toplam ihracatında yüzde 10,9'luk pay aldı.

İstanbul'un ardından diğer üretim merkezleri de bölgeye yönelik ihracat performanslarıyla Türkiye'nin dış ticaretine katkı sundu.

Otomotiv Sektörü Zirvedeki Yerini Koruyor

Balkan ülkelerine yapılan ihracatta sanayi sektörü belirleyici rol üstlenmeye devam etti. Bölgeye en yüksek ihracatı 2 milyar 463 milyon dolarla otomotiv endüstrisi gerçekleştirdi.

Otomotiv sektörünü 1 milyar 968 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri, 1 milyar 908 milyon dolarla çelik sektörü ile 1 milyar 253 milyon dolarla demir ve demir dışı metaller takip etti.

Uzmanlar, Balkan ülkeleriyle geliştirilen diplomatik ilişkilerin ve ekonomik iş birliği mekanizmalarının önümüzdeki dönemde ticaret hacmine olumlu katkı sağlamayı sürdüreceğini değerlendiriyor.