Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Manisa'nın üzüm üretiminde kritik öneme sahip Şehzadeler ve Saruhanlı ilçelerinde meydana gelen zirai don felaketinin ardından bölgeye giderek yerinde incelemelerde bulundu. Yeşilköy ve Adiloba mahallelerindeki üzüm bağlarını gezen Bayraktar, üreticilerle birebir görüşerek yaşanan hasarın boyutunu yerinde tespit etti.
Bayraktar yaptığı açıklamada, son yılların en büyük zirai don felaketinin yaşandığını belirterek, 4 gece üst üste etkili olan soğuk hava nedeniyle bazı bağlarda yüzde 100'e varan ürün kaybı yaşandığını ifade etti. "Bu sadece 2025'in değil, 2026'nın da rekoltesini etkileyecek bir yıkım. Asmalarda kuruma başladı. Eğer üretici bağlarına iyi bakamazsa, önümüzdeki birkaç yıl boyunca bu bağlardan ürün alınamayacak" dedi.

Don, İlkbaharda Kış Etkisi Yarattı: 65 İlde Zarara Yol Açtı
Bayraktar, asma filizlerinin tam da çıkmaya başladığı dönemde yaşanan bu donun, etkisini artırdığını söyledi. “Hiç beklemediğimiz bir şey oldu. Önce kar yağdı, ardından don vurdu. Biz kışı ilkbaharda yaşadık” diye konuştu. TZOB olarak yapılan hasar tespitlerinde tam 65 ilde don zararı saptadıklarını vurgulayan Bayraktar, bazı bölgelerde don riskinin hala devam ettiğini ve bu sayının artabileceğine dikkat çekti.

Üretici Zor Durumda: Borçlar Ertelensin, Sigorta Primleri Düşürülsün
Üreticilerin devletten birtakım beklentileri olduğunu dile getiren Bayraktar, bunları ilgili kurumlara ilettiklerini ve sürecin takipçisi olacaklarını belirtti. Bayraktar’ın sıraladığı talepler arasında:
- TARSİM eksperlerinin hasar tespitlerinde daha adil ve hassas davranması,
- Zirai don sigorta primlerinin düşürülmesi,
- Çiftçilerin bankalara ve kooperatiflere olan borçlarının yeniden yapılandırılması,
- Uygun faiz oranlarıyla yeni finansman destekleri sağlanması gibi öncelikler bulunuyor.
Bayraktar, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için bu beklentilerin bir an önce karşılanmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.