İbn Haldun Üniversitesi Külliyesi'nde düzenlenen TercihFest'26 etkinliği, üniversite eşiğindeki gençleri gelecek vizyonuyla buluşturan kritik bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Programda aday öğrencilerle bir araya gelen Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, tercih sürecinin getirdiği psikolojik ve biyolojik baskıya dikkat çekerken, küresel dönüşümün kariyer planlamasındaki rolüne dair önemli değerlendirmelerde bulundu.
Ailenizi Dinleyin Ancak Son Sözü Siz Söyleyin
Üniversite seçiminin bireyin yaşamında üstlendiği en önemli sorumluluk alanlarından biri olduğunu ifade eden Dağlıoğlu, karar verme sürecinin doğal olarak bir stres yarattığını dile getirdi. Ailelerin tecrübelerinin ve çevreden gelen tavsiyelerin kıymetli olduğunu ancak nihai yükümlülüğün öğrencinin kendisine ait olduğunu vurgulayan Dağlıoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Hayatta vereceğiniz tüm kararlar ve belirleyeceğiniz öncelikler, sadece sizi değil başkalarını da etkileyen sorumluluklar doğurur. Bu yüzden tercih tamamen sizin kararınız olmalı. Aile büyüklerini incitmeden tavsiyelerini dinlemek kıymetli, fakat bu kararın getireceği sonuçları sizin göğüsleyeceğinizi unutmadan hareket etmelisiniz."

Küresel Akışı Okumadan Bireysel Plan Yapılamaz
Dağlıoğlu, gençlerin tercih yaparken sadece kişisel hedeflerine odaklanmasının yetersiz kalacağını, dünyada yaşanan büyük ölçekli değişimin de iyi analiz edilmesi gerektiğini belirtti. Jeopolitik çalkantılar, insani krizler ve küresel finans sistemindeki dengesizliklerin geleceğin meslek haritasını doğrudan biçimlendirdiğini hatırlatan Dağlıoğlu, cüzi irade ile küresel gidişat arasındaki bağa değindi:
"Dünyada çok daha büyük bir akış var ve bireysel seçimleriniz ancak bu büyük resmi okuyabildiğiniz sürece anlam kazanır. Geleceğe yön verirken küresel ölçekte nelerin yaşandığını ve dünyanın nereye evrildiğini öngörmek zorundayız."
Dört Yıl Sonrasının Meslekleri Yapay Zeka ile Şekilleniyor
Otomasyon ve robotik teknolojilerin iş dünyasını köklü bir biçimde değiştirdiğine işaret eden Cumhurbaşkanlığı Yatırım ve Finans Ofisi Başkanı, iki yıl önceki yapay zeka tartışmaları ile bugünkü tablonun arasındaki devasa farka dikkat çekti. Üniversitenin sadece bir meslek edinme aracı olarak görülmemesi gerektiğini belirten Dağlıoğlu, adaylara şu tavsiyelerde bulundu:
"Siz bugün bir karar vereceksiniz ve dört yıl sonra mezun olacaksınız. Yapay zekanın bu kadar hızlı ilerlediği bir çağda, tercih edeceğiniz kurumun sizi bu teknolojik ekosisteme ne kadar hazırlayabildiği hayati önem taşıyor. Sizi bu dinamik dünyaya adapte edebilecek nitelikteki üniversiteleri önceliklendirmelisiniz."
Türkiye Yüzyılı Vizyonu ve İnsan Odaklı Gelişim
Gençlerin kariyer rotalarını oluştururken Türkiye'nin küresel ölçekteki yeni rolünü de hesaba katmaları gerektiğini vurgulayan Dağlıoğlu, ülkenin bölgesel bir güçten küresel bir aktöre dönüşme hedefini anlattı. Yapılan her işin merkezinde insanın yer alması gerektiğinin altını çizen Dağlıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Ülkemiz artık geniş bir coğrafyanın bölgesel merkezi konumunda. Ancak hedefimiz Türkiye Yüzyılı ile küresel ölçekte söz sahibi olmak. Sizlerin de bu vizyonun ne anlama geldiğini, gelecekte hangi insan kaynağına ihtiyaç duyulacağını iyi analiz etmeniz gerekir. Unutmayın, odağında insan olmayan ve insana fayda sağlamayan hiçbir projenin kalıcı bir değeri yoktur."
Program, Burak Dağlıoğlu’nun aday öğrencilerin merak ettiği soruları yanıtladığı interaktif bölümle sona erdi.
