Yeni Birlik Gazetesi
55,0826 %0.12
64,2327 %0.2
33,5131 %-0.2
3.076.000 %0.8
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Yapay zekâ korkutuyor: Ünlü yatırımcıdan piyasalara Kara Pazartesi uyarısı

Yapay zekâ korkutuyor: Ünlü yatırımcıdan piyasalara Kara Pazartesi uyarısı

2008 krizindeki isabetli tahminiyle finans tarihine geçen Michael Burry, piyasalardaki yapay zekâ rallisine rağmen yeni bir "Kara Pazartesi" çöküşü konusunda yatırımcıları uyardı.

ABD borsalarında güçlü bilançolar ve gerileyen enerji maliyetlerinin etkisiyle rekor seviyeler test edilirken, finans dünyasının en çok takip edilen isimlerinden Michael Burry’den dikkat çeken bir uyarı geldi. 2008 küresel finans krizini yıllar öncesinden öngörerek şöhret kazanan usta yatırımcı, mevcut piyasa şartlarının 1987 yılında yaşanan ve tarihe "Kara Pazartesi" olarak geçen dev çöküş öncesine tehlikeli derecede benzediğini savundu.

Sosyal mecralar üzerinden değerlendirmelerini paylaşan Scion Capital'in kurucusu Burry, endekslerdeki yeni rekorların taze sermaye çekmeye devam edebileceğini kabul etse de ana zirveye oldukça yakın olunduğunu ve sert bir düzeltme olasılığının günden güne arttığını öne sürdü.

Düşük Oynaklık Tuzağı: Algoritmalar Piyasa Riskini Katlıyor

Piyasalardaki pembe tablonun arka planında ciddi bir kırılganlık biriktiğine dikkat çeken Burry, özellikle düşük volatilite ortamının yarattığı tehlikeye odaklanıyor. Yükselen trendle birlikte oynaklık odaklı fonların ve momentum stratejilerinin sisteme sürekli yeni kaldıraç eklediğini belirten ünlü yatırımcı, bu durumun yapay bir güven hissi yarattığını vurguluyor.

Sisteme dâhil olan kontrolsüz kaldıracın olası bir satış dalgasında kartopu etkisi yaratabileceğini ifade eden Burry, algoritmik ticaret sistemlerinin sert düşüşleri tetikleme potansiyeline sahip olduğunu savunuyor.

Yapay Zekâ ve Çip Hisselerine Karşı Kısa Pozisyon Israrı

Wall Street’te yaşanan teknoloji rallisine rağmen tutumundan taviz vermeyen Burry; iShares Semiconductor ETF (SOXX) ile Nvidia ve Palantir gibi yapay zekâ sektörünün öncü şirketlerindeki düşüş beklentisini sürdürüyor.

Nvidia dışındaki tüm kısa pozisyonlarında hâlen kârda olduğunu ifade eden tecrübeli isim, bu hamlelerin uzun vadeli stratejisinin bir parçası olduğunu dile getirdi. Açığa satış stratejisinin yüksek risk taşıdığına da değinen Burry, "Bu yöntem herkes için uygun değil. Ben bu pozisyonları almak zorundayım ancak genel yatırımcı kitlesi açığa satıştan uzak durmalı" değerlendirmesinde bulundu.

1987 Kara Pazartesi Senaryosu Neden Yeniden Gündemde?

Burry'nin işaret ettiği 19 Ekim 1987 tarihi, modern finansal sistemin en büyük yıkımlarından birine sahne olmuştu. Dow Jones Endeksi’nin tek bir seansta yüzde 22,6 oranında değer kaybettiği o günde, çöküşün ana nedeni olarak otomatik satış emirlerini çalıştıran programlı işlemler ve risk yönetim sistemleri gösterilmişti.

Günümüzde de benzer bir algoritmik yapı ve kaldıraç yoğunlaşması olduğuna dikkat çeken Burry, beklenmedik bir gelişmenin tıpkı 1987'deki gibi zincirleme reaksiyon başlatabileceği konusunda piyasayı uyarıyor. 1987 krizi sonrasında borsalara "devre kesici" mekanizmaları getirilmiş olsa da, mevcut kaldıraç büyüklüğünün benzer bir şok yaratabileceği fikri finans çevrelerinde tartışılmaya devam ediyor.