Yeni Birlik Gazetesi
49,5105 %-0.18
56,6868 %-0.18
28,2104 %0.33
3.785.369 %-2.813
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Yatırım uzmanından gümüş ve altın uyarısı: "Ralli kapıda!"

Yatırım uzmanından gümüş ve altın uyarısı: "Ralli kapıda!"

Yatırım Trader CEO’su Candaş Atalay, altın, gümüş ve diğer değerli metallerdeki son fiyat hareketlerini analiz etti. “Altın 3.500 doları test edebilir, gümüşte ise ralli kapıda” diyen Atalay, yatırımcıları temkinli olmaları yönünde uyardı.

Altın fiyatları, yaz aylarının karakteristik özelliği olan durağanlığa girmiş durumda. Candaş Atalay, bu sürecin geçici olduğunu ve Ağustos ayıyla birlikte yeniden bir canlanma beklediğini dile getirdi. Özellikle Asya piyasalarının güçlü talebi ve yaklaşan festival sezonu altını yukarı çekebilir.

Batı piyasalarında ise tablo daha karamsar. Altın yatırım fonlarının pozisyon almak için somut adım beklediğini belirten Atalay, Fed’in olası faiz indirimiyle birlikte altının yıl sonunda 3.500-3.700 dolar arasında kapanabileceğini öngörüyor.

GÜMÜŞTE ALTINDAN DAHA GÜÇLÜ BİR RALLİ Mİ GELİYOR?

Gümüş fiyatı şu an yatay bir görünüm sergilese de, teknik olarak oldukça kritik bir seviyede. Altın/gümüş rasyosunun 89 seviyesinin altına inmesi, gümüşü daha cazip hale getiriyor.

"Gümüş hâlâ adil değerinin altında fiyatlanıyor," diyen Atalay, özellikle 37 dolar seviyesinin kırılması durumunda gümüşte 44-50 dolar arası hedeflerin mümkün olduğunu ifade ediyor. Bu yükselişin temelinde ise endüstriyel talep ve stok azalışları yatıyor.

PETROLDE YÜKSELİŞ BEKLENMİYOR, DAR BANDA SIKIŞTI

Petrol tarafında ise iyimser bir tablo çizmeyen Atalay, arz-talep dengesinin fiyatları 60-70 dolar arasında sıkıştırdığını belirtti. Özellikle büyüme tahminlerinin revize edilmesi ve OPEC+’ın düzenli arzı, üç haneli petrol fiyatlarının uzak bir senaryo olduğunu ortaya koyuyor.

PLATİN VE PALADYUM İÇİN HENÜZ ERKEN

Son günlerdeki yükselişlere rağmen platin ve paladyumda sürdürülebilir bir ralli beklemeyen Atalay, bu piyasaların hâlâ Rusya ve Güney Afrika'ya çok bağlı olduğunu belirtti. Stoklar azalıyor ama yapısal sorunlar çözülmeden fiyat istikrarı sağlanamaz.

BAKIRDA TRUMP ETKİSİ: 13.000 DOLAR GÖRÜLEBİLİR

Bakır fiyatları, Trump’ın getirdiği %50'lik gümrük tarifeleriyle adeta sıçradı. Bakırın 12.000-13.000 dolar bandına yükselebileceğini belirten Atalay, özellikle Çin’in yeniden ithalata başlaması ve Londra-ABD prim farkının artması nedeniyle bu yükselişin kalıcı olabileceğini düşünüyor.