Yeni Birlik Gazetesi
50,1678 %0.06
57,0934 %-0.02
28,4104 %0.04
3.848.996 %-0.238
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Yerli sanayiden hükümete çağrı: Anti-Damping hayati önem taşıyor

Yerli sanayiden hükümete çağrı: Anti-Damping hayati önem taşıyor

Yurt dışı menşeli dampingli ürünler karşısında üretim mücadelesi veren demir-çelik sektörünün temsilcileri, artan ithalat baskısına karşı anti-damping talebini sürdürüyor.

MUHABİR: Gökhan Erek

Türkiye’nin demir-çelik sektöründe artan ithalat baskısı, paslanmaz çelik üreticilerini alarm durumuna geçirdi. Uzak Doğu menşeili ürünlerin piyasa dengesini bozduğu bir ortamda, yerli üreticiler anti-damping önlemleri talep ediyor. Sektörün öncü isimlerinden Kibar Holding CEO’su Haluk Kayabaşı, “Anti-damping, sektörü değil, haksız rekabeti bitirir” diyerek yerli sanayiye stratejik savunma çağrısı yaptı.

Türkiye’nin en büyük paslanmaz çelik üreticisi Posco Assan’ın CEO’su Ji Seob Choi ise, “Adil rekabet için dampingli ithalata karşı ortak mücadele şart. Kazanan Türkiye olur” ifadelerini kullandı.

İthalat Baskısı Tehlike Çanlarını Çalıyor

Türkiye’de yıllık 400-450 bin tonluk paslanmaz çelik tüketiminin %80’i ithalatla karşılanıyor. Yerli üretici Posco Assan, %70’lik iç pazar ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahipken, dampingli ithalat nedeniyle üretim gücünü tam kullanamıyor. Sektör temsilcileri, dampingli ürünlerin piyasa fiyatlarını kırarak hem rekabeti hem de yatırım iştahını baltaladığını belirtiyor.

Haluk Kayabaşı: “Dışa Bağımlılık Bizi Zayıflatır”

Kibar Holding CEO’su Kayabaşı, paslanmaz çeliğin savunmadan otomotive, sağlıktan enerjiye kadar her alanda stratejik bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak şu sözleri kaydetti:

“Sanayi büyürken üretici baskı altında kalamaz. Eğer damping önlemi uygulanırsa, kapasite artar, maliyet düşer, istihdam büyür. Bu sadece sanayiye değil, milli ekonomiye de can suyu olur.”

Ji Seob Choi: “Türkiye Pazarını Ele Geçirmek İstiyorlar”

Posco Assan CEO’su Ji Seob Choi, Çin ve Endonezya’dan gelen dampingli ürünlerin maliyetin bile altında satıldığını belirterek, bu durumun ardında ciddi devlet teşvikleri olduğunu ifade etti:

“Avrupa Birliği bu ülkelere %30, ABD %50’ye varan önlem uyguluyor. Türkiye de kendi sanayisini korumalı. Biz rekabete hazırız ama eşit şartlarda.”

Posco Assan’dan Türkiye’ye Yeşil Yatırım Örneği

Posco Assan, çevre dostu üretim süreçleriyle dikkat çekiyor. Türkiye’de azot katkısı olmadan paslanmaz çelik paklama yapan ilk tesis olan şirket, 130 MWh/yıl kapasiteli GES yatırımı ve yılda 5.000 tonluk atık geri dönüşüm sistemiyle örnek oluyor. Hedef: Faz 2 ve Faz 3 yatırımlarıyla 1 milyon ton üretim kapasitesine ulaşmak.