Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde gerçekleştirilen geniş katılımlı çiftçi buluşmasında, yöresel fistanıyla kürsüye çıkan kadın çiftçi Esma Sırma, kadınların tarım sektöründeki durumunu ele aldı. Sırma, "Şu anda 300 erkek oturmuş, hiç kadın yok. Kadınların hepsi koyun sağmaya ve bahçeye gitti" diyerek katılımcılardan büyük alkış aldı.
Kadınların tarımdaki rolü ve zorlukları:
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın da katıldığı buluşmada, Sırma, Doğu Anadolu’nun zorlu coğrafyasında tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin ağır yükünü kadınların üstlendiğini belirtti. Dağlarda ve meralarda çalışan berivanların insani ve mesleki ihtiyaçlarının göz ardı edildiğine dikkat çeken Sırma, "Bir gölgemiz yok, berivanların gölgesi yok. Koyun mera geliştirilmesi yok. Hepsi kadınların işidir" dedi. Özellikle dinlenme alanlarının eksikliği ve su teminindeki zorluklara değindi:
"Koyuna giderken yeterince su içemiyoruz; koyun nasıl sulanacak? Bahçeye giderken yeterince su içemiyoruz; bahçe nasıl sulanacak?".
Yüksekova'nın tarımsal potansiyeli:
Yüksekova'nın coğrafi konumu ve toprak yapısıyla Türkiye’nin tarımsal alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Sırma, Tarım ve Orman Bakanlığı ile TZOB yönetimine somut adımlar atılması çağrısında bulundu. "Yüksekova altındır, Türkiye zenginliğidir, Türkiye’nin geleceğidir. Lütfen Yüksekova’mıza biraz daha yüz göstersinler" şeklinde konuştu.
Yerel üreticilerin en büyük sorunlarından birinin ürünlerini pazarlayabilecekleri uygun bir alanın olmaması olduğunu belirten Esma Sırma, konuşmasında kadın üreticiler adına bir talepte bulundu. Kadınların elleriyle ürettiği tarım ve el emeği ürünlerinin doğrudan tüketiciye ulaştırılabileceği kooperatif destekli satış alanlarının kurulması gerektiğini vurgulayarak, "Pazarımız yok. Kadınlar adına pazar istiyorum. Bir halk pazarımız olsun lütfen" çağrısında bulundu.

Fistan giyip kürsüye çıkan kadın çiftçi, kadınların yaşadığı sıkıntıları anlattı