Manisa Ticaret Borsası, zeytinyağı sezonu öncesi önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Sektör temsilcileri, artan üretim maliyetleri, iklim değişikliği ve depolama sorunları gibi kritik konuları masaya yatırırken, yıllık toplantıların içeriği de zenginleşti. Bu sırada, Manisa zeytininin markalı ve katma değerli ürünlere dönüştürülmesi gerektiği vurgulandı.
Gümrük vergisi ve haksız rekabet
Toplantının önemli gündem maddelerinden biri, Türk zeytinyağı ihracatı üzerinde etkili olan ABD'deki gümrük vergisi uygulamalarıydı. Ağustos 2026'dan itibaren zeytinyağına yönelik gümrük vergisi oranının %12,5’e yükseleceği belirtildi. Manisa Ticaret Borsası, bu uygulamanın Türk zeytinyağı ihracatçıları için haksız rekabet yarattığını ifade ederek resmi girişimlerde bulundu.
Üreticinin gelirini artıracak çözümler
Sadık Özkasap, üretim maliyetleri, işçilik ve fiyat istikrarı gibi sorunların çözülmesi için tüm paydaşların iş birliği yapması gerektiğini söyledi. Toplantıda, üreticilerin piyasa koşullarına uyum sağlaması, ürünlerini değerinde pazarlayabilmesi için gereken stratejilere de değinildi. Üreticilerin hasat dönemi boyunca doğru muhafaza yöntemleriyle ürünlerini pazara sunarak gelirlerini artırabilecekleri vurgulandı.
Manisa Ticaret Borsası tarafından düzenlenen toplantıda, ayrıca markalaşma ve taklit-tağşiş ile mücadele konuları da ele alındı. Eğitimlerin artırılması ve sektörün tüm dinamiklerinin güçlendirilmesi gerektiği belirtildi. Özlem Çetin tarafından yapılan sunumda, zeytinin hasadı ve depolama süreçlerine dair teknik bilgiler paylaşıldı.
Özkasap, konuşmalarında, "Burada konuşulan hiçbir konu bu salonun kapısından çıktığımızda geride kalmayacak. Üreticilerin dile getirdiği sorunları çözüme kavuşturmak için kararlıyız" diyerek, Manisa Ticaret Borsası'nın sektördeki etkinliğini ve katkısını sürdüreceğini ifade etti.

MANİSA TİCARET BORSASI’NDA ZEYTİNYAĞI SEZONU ÖNCESİ SEKTÖR TEMSİLCİLERİ BİR ARAYA GELDİ. TOPLANTIDA ARTAN ÜRETİM MALİYETLERİ, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ, İŞÇİLİK GİDERLERİ, ABD’NİN UYGULADIĞI YENİ GÜMRÜK VERGİSİ, DEPOLAMA SORUNLARI VE TAKLİT-TAĞŞİŞLE MÜCADELE ELE ALINIRKEN, MANİSA ZEYTİNİNİN MARKALI VE KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLERE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ GEREKTİĞİ VURGULANDI.