Zonguldak'ta uzun yıllardır madencilik sektöründe faaliyet gösteren iş insanı Alaattin Kurnaz, üretim alanını tarıma taşıyarak dikkat çeken bir yatırım gerçekleştirdi. Yaklaşık 100 milyon lira yatırımla kurulan modern serada topraksız tarım ve yapay zekâ destekli üretim sistemiyle yüksek verim hedefleniyor.
Çorak arazi modern üretim tesisine dönüştü
Tarım ve Orman Bakanlığının Çaycuma Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kapsamında sağladığı 50 milyon liralık hibe desteğinden yararlanılan proje kapsamında, Filyos Çayı çevresindeki tarıma elverişsiz alanlar modern seracılık tesisine dönüştürüldü.
Yaklaşık 24 bin metrekarelik alana kurulan tesiste 2026 yılı itibarıyla ihracata yönelik salkım domates üretimine başlandı.
Yapay zekâ destekli üretim sistemi kullanılıyor
Tesiste üretim tamamen topraksız tarım modeliyle gerçekleştiriliyor. Bitkiler, Hindistan cevizi kabuğundan elde edilen cocopeat ortamında yetiştirilirken sulama, iklimlendirme, havalandırma ve gölgeleme işlemleri yapay zekâ destekli otomasyon sistemleri tarafından kontrol ediliyor.
Kimyasal ilaç kullanımının yerine biyolojik mücadele yöntemleri tercih edilirken, zararlılar faydalı böceklerle kontrol altına alınıyor. Tozlaşma ise bombus arıları sayesinde doğal yollarla sağlanıyor.
Hedef yılda 1200 ton domates üretmek
Yılın yaklaşık 11 ayında üretimin sürdüğü serada sezon sonunda domates bitkileri 17 metreye kadar uzayabiliyor. Haftalık düzenli hasat yapılan tesiste yıllık 1000 ila 1200 ton arasında salkım domates üretimine ulaşılması planlanıyor.
Üretilen domateslerin yaklaşık yüzde 75'i Avrupa Birliği ülkeleri, Rusya ve Körfez pazarlarına gönderilirken kalan bölüm ise iç piyasaya sunuluyor.
Kadın istihdamı ön planda
Tesiste görev yapan 30 çalışanın 25'ini kadınlar oluşturuyor. Bölge halkına istihdam sağlayan yatırımın, yerel ekonomiye önemli katkı sunduğu belirtiliyor.
Madencilik faaliyetlerini de sürdüren Alaattin Kurnaz, kömür üretiminin ülke ekonomisi açısından stratejik önemini koruduğunu ifade ederken, tarım yatırımlarının da gelecekte daha büyük önem kazanacağını vurguladı.
İkinci etapta hedef 2 bin 500 kişilik istihdam
Yatırımın ikinci aşamasında projeyi daha da büyütmeyi planladıklarını belirten Kurnaz, yeni etap tamamlandığında yaklaşık 2 bin 500 kişiye istihdam sağlamayı amaçladıklarını söyledi.
Teknolojinin seracılıkta başarı için vazgeçilmez olduğuna dikkat çeken Kurnaz, üretimde hijyen, doğru teknik uygulamalar ve uzman mühendis kadrosunun verim açısından kritik rol üstlendiğini dile getirdi.
Madencilikten gelen üretim anlayışı tarıma taşındı
Çocukluk yıllarından itibaren çalışarak üretimin içinde yer aldığını anlatan Kurnaz, madencilikte edindiği tecrübeyi şimdi tarım sektörüne aktardığını belirtti. Üretimin her alanda ülke ekonomisine değer kattığını ifade eden Kurnaz, modern seracılığın Zonguldak için yeni bir yatırım ve istihdam alanı oluşturduğunu söyledi.