Yeni Birlik Gazetesi
51,9832 %0.01
59,7001 %-0.07
30,8821 %-0.14
2.990.589 %-0.857
Yeni Birlik Gazetesi Ekonomi Zorunlu Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nde Kesinti ve Katkı Oranları Belli Oldu!

Zorunlu Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nde Kesinti ve Katkı Oranları Belli Oldu!

Ocak ayının ilk günlerinde Resmi Gazete’de yayımlanan karar doğrultusunda, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) uygulanan devlet katkı payında değişikliğe gidildi. Yapılan düzenleme ile BES’te yüzde 30 olarak uygulanan devlet katkısı oranı yüzde 20’ye düşürüldü. Bu değişiklik, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) öncesinde yapılan düzenlemeler kapsamında kamuoyuna yansıdı.

Bu yıl itibarıyla hayata geçirilmesi planlanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne ilişkin son detaylar belli oldu. Sabah’ta yer alan bilgilere göre, TES Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) tamamen bağımsız bir yapı olarak işleyecek. Sistem, mevcut sosyal güvenlik yapısından ayrı olarak kurgulanacak ve tüm çalışanlar için zorunlu olacak.

Tüm Çalışanlar Zorunlu Kapsamda Yer Alacak

Taslak çalışmaya göre, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne katılım tüm çalışanlar için zorunlu olacak. Asgari ücretle çalışanlar da dahil olmak üzere aylık net geliri 28 bin 75 TL olan çalışanlar da bu zorunlu katılım modelinin içinde yer alacak. Sistemde alt ya da üst gelir sınırı bulunmayacak.

Maaşlardan Yüzde 3 Kesinti Yapılacak

TES kapsamında, çalışanların maaşlarından her ay yüzde 3 oranında kesinti yapılacak. Bu kesintiye ek olarak işverenler de çalışan adına aynı oranda katkı sağlayacak. Çalışan ve işveren katkılarının toplamına ise yüzde 30 oranında devlet katkısı eklenecek. Böylece sistem, üçlü bir katkı yapısı üzerinden işleyecek.

Birikimlere Erişim Sınırlandırılacak

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi, BES’ten farklı kurallarla uygulanacak. TES’te katılımcılar, istedikleri zaman sistemde biriken paralarını çekme hakkına sahip olmayacak. Birikimlere yalnızca belirli özel durumlarda kısmi erişim imkanı tanınacak. Bu özel durumlar arasında hamilelik, askerlik ve sağlık sorunları yer alacak. Bu hallerde çalışanlar, birikimlerinin yalnızca bir kısmını çekebilecek.

Uzun Süreli Çalışma Teşvik Edilecek

Sistemin, uzun süre aynı işyerinde çalışanları daha avantajlı hale getirecek şekilde kurgulanması seçeneği de taslak çalışmada değerlendiriliyor. Buna karşılık, iş değiştiren çalışanların sistemde biriken haklarının korunacağı ve birikimlerinin güvence altına alınacağı belirtiliyor.

Emeklilikte Tamamlayıcı Maaş Uygulaması

BES’te birikimler toplu ödeme ya da emekli maaşı şeklinde alınabilirken, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nde farklı bir model öngörülüyor. TES’te, SGK’dan alınan emekli aylığına ek olarak katılımcılara tamamlayıcı bir maaş ödenmesi planlanıyor. Bu ödeme, sistemde biriken tutarlar üzerinden yapılacak.

65 Yaşına Kadar Para Çekilemeyecek

TES’te birikimlere erişim yaşı, SGK emeklilik yaşına bağlanacak. Sigorta başlangıç tarihine göre kadınlarda emeklilik yaşı 58 ile 65 arasında, erkeklerde ise 60 ile 65 arasında kademeli olarak uygulanacak. Bu yaşlara ulaşılmadan sistemde biriken tutarların çekilmesine izin verilmeyecek.