Yeni Birlik Gazetesi Galeriler Dünya Azerbaycan’da acının günü: 20 Ocak’ta bayraklar yarıya indi

Azerbaycan’da acının günü: 20 Ocak’ta bayraklar yarıya indi

20 Ocak 1990’da hayatını kaybeden siviller için Azerbaycan’da anma törenleri düzenlendi. Yetkililer, olayların bağımsızlık mücadelesindeki rolüne dikkat çekti.

Azerbaycan’da acının günü: 20 Ocak’ta bayraklar yarıya indi 1

Azerbaycan’da 20 Ocak 1990’da yaşanan “Kanlı Ocak”ın yıl dönümü nedeniyle ülkede anma programları düzenlenirken, bayraklar yarıya indirildi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan mesajda, 20 Ocak gecesinin Azerbaycan halkının özgürlük, milli onur ve egemenlik talebini bastırmaya dönük bir girişim olduğu belirtildi. Açıklamada, bu sürecin halkın iradesini kıramadığı, aksine bağımsızlık kararlılığını güçlendirdiği vurgulandı. Bakanlık, 20 Ocak şehitlerinin fedakârlığının, ülkenin 1991’de bağımsızlığını yeniden kazanmasında belirleyici rol oynadığını hatırlattı.

1 / 3
Azerbaycan’da acının günü: 20 Ocak’ta bayraklar yarıya indi 2

Adalet çağrısı yinelendi

Azerbaycan Ombudsmanı Sabina Aliyeva da yayımladığı mesajda, 20 Ocak olaylarının insanlığa karşı suç olarak tanınması gerektiğini ifade etti. Aliyeva, olaylarda sorumluluğu bulunan kişilerin uluslararası hukuk çerçevesinde hesap vermesi çağrısında bulundu.

2 / 3
Azerbaycan’da acının günü: 20 Ocak’ta bayraklar yarıya indi 3

“Kanlı Ocak”ta ne olmuştu?

1990 yılının 20 Ocak gecesi Bakü’ye giren Sovyet ordusu, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 150 sivili öldürdü, yüzlerce kişiyi yaraladı. Hayatını kaybedenler, yüz binlerce kişinin katıldığı cenaze törenlerinin ardından bugün Şehitler Hıyabanı olarak bilinen alana defnedildi.

Azerbaycan’da “Kanlı Ocak”ın acısı 36 yıldır tazeliğini korurken, halk her yıl 20 Ocak’ta şehitleri kırmızı karanfillerle anıyor.

3 / 3