Norveç ordusu, Rusya ile olası bir savaş senaryosuna karşı ülke içinde hazırlık seviyesini yükseltirken, savaş halinde evler, araçlar ve özel mülklere el konulabileceğini duyurdu. Bu kapsamda binlerce kişiye resmî bilgilendirme mektupları gönderildi.
Norveç’te yaklaşık 13 bin 500 kişiye ulaştırılan ve bir yıl geçerli olduğu belirtilen “hazırlık amaçlı el koyma” bildirimlerinde, kriz veya savaş durumunda silahlı kuvvetlerin ülke savunması için gerekli kaynaklara hızlı şekilde erişebilmesinin hedeflendiği aktarıldı. Gönderilen mektupların yaklaşık üçte ikisinin, önceki yıllarda yapılan benzer bildirimlerin yenilenmesi olduğu bilgisi de paylaşıldı.
Hangi mülkler kapsamda?
Resmi bildirimlerde; evler, araçlar, tekneler, makineler ve çeşitli teknik ekipmanların savaş halinde ordu tarafından kullanılabileceği ifade edildi. Askeri yetkililer, mektupların “önceden bilgilendirme” amacı taşıdığını ve olası bir kriz anında hızlı hareket etmek için hazırlandığını vurguladı.
“İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en ciddi dönem”
Norveç Silahlı Kuvvetleri lojistik organizasyonunun başındaki isim Anders Jernberg, güvenlik risklerinin son yıllarda belirgin biçimde arttığını belirterek, Norveç’in İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en ciddi güvenlik ortamıyla karşı karşıya olduğunu söyledi. Jernberg, toplumun krizlere ve en kötü senaryoda savaşa hazır olması gerektiğini, askeri ve sivil hazırlıkların artırıldığını kaydetti.
Arktik gerilimi ve Rusya vurgusu
Norveç, NATO’nun Arktik’teki gözetim ve caydırıcılık hattında kilit bir rol üstlenirken, Rusya ile kara sınırı ve geniş bir deniz hattını paylaşıyor. Bölgede buzulların erimesiyle yeni ticaret yolları ve kaynak rekabetinin arttığına dikkat çekiliyor. Norveçli yetkililer de Rusya’nın Kuzey Kutbu’ndaki askeri kapasitesini büyüttüğünü ve bölgedeki varlığını artırdığını dile getiriyor.