Zorlayıcı Sebeple Fesihte de İhbar Tazminatı Ödenmeli
Enerji sektöründeki faaliyet durdurma gerekçesiyle işten çıkarılan işçi lehine karar veren Yargıtay, işverenin "zorunlu neden" savunmasını geçersiz sayarak ihbar tazminatının ödenmesi gerektiğine hükmetti.
Ankara’da bir taşımacılık firmasında çalışan işçi, herhangi bir kusuru olmaksızın işten çıkarılması üzerine ihbar tazminatı ve fazla mesai ücretleri için dava açtı. İlk derece mahkemesi, ihbar tazminatı talebini reddederken, fazla mesai alacaklarının ödenmesine karar verdi. Ancak süreç, Yargıtay kararıyla farklı bir boyut kazandı.
İşveren ‘zorunlu neden’ dedi, mahkeme reddetti
Şirket, işçinin madencilik alanındaki taşıma faaliyetlerinde görev yaptığını ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) kararıyla bu faaliyetlerin geçici olarak durdurulduğunu belirtti. Bu gerekçeyle iş sözleşmesinin feshedildiğini savunan şirket, söz konusu durumu "zorunlu neden" kapsamında değerlendirerek ihbar tazminatı ödenmemesi gerektiğini ileri sürdü.
Adalet Bakanlığı devreye girdi
Ankara 60. İş Mahkemesi, fazla mesai alacakları yönünden davayı kabul etti ancak ihbar tazminatı talebini kesin olarak reddetti. Kararın ardından Adalet Bakanlığı, kanun yararına temyiz talebinde bulunarak dosyayı Yargıtay’a taşıdı.
Yargıtay: Zorlayıcı neden iş yerinde değil, işçide olmalı
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, mahkeme kararını bozarak ihbar tazminatının ödenmesi gerektiğine hükmetti. Kararın gerekçesinde, İş Kanunu’na göre zorlayıcı sebep nedeniyle fesih hakkının yalnızca işçinin çevresini etkileyen ve onun kusuru olmadan iş görme borcunu geçici olarak imkânsız hale getiren durumlar için geçerli olabileceği vurgulandı.
Yüksek Mahkeme, iş yerinde meydana gelen gelişmelerin, işveren açısından haklı fesih sebebi oluşturamayacağına dikkat çekerek, işverenin bu tür durumlarda ihbar süresine uymakla yükümlü olduğunun altını çizdi.