Verimli Topraklarda Hasat Bereketi
Türkiye’nin tarımsal üretim merkezlerinden Hatay’da mandalina hasadı tüm hızıyla sürüyor. Defne ilçesinde 6 dönümlük bahçesinde üretim yapan çiftçi Mehmet Bal, bu yıl rekoltenin yüksek olduğunu belirtti. Ancak ürünün tarlada 1-2 TL'den satılıp, marketlerde 30-35 TL’ye ulaşması üreticide hayal kırıklığı yarattı.
Üretici Emek İstiyor, Aracı Sisteme Tepki Büyük
Çiftçi Bal, “Biz burada alın terimizle üretiyoruz ama emeğimizin karşılığı market zincirlerinde eriyor. Bu zincirin kontrol altına alınması şart. Kooperatifler kurulursa hem vatandaş uygun fiyata ürün alır, hem biz zarar etmeyiz” diyerek çözüm önerisini paylaştı.
İşçi Yevmiyesi Üründen Değerli Hale Geldi
Hasat sırasında çalışan tarım işçileri de zorlu şartlarda alın teri döküyor. Kadın işçilerin yevmiyesi bin TL, erkek işçilerin ise bin 200 ile bin 400 TL arasında değişiyor. Artan işçilik maliyetine rağmen ürün fiyatlarının düşük kalması, üreticiyi zor durumda bırakıyor.
Mandalina Fiyatları
| Satış Noktası | Fiyat Aralığı (KG) |
|---|---|
| Tarla Fiyatı | 1,00 – 2,00 TL |
| Hal Fiyatı | 4,50 – 6,00 TL |
| Semt Pazarı | 15,00 – 22,00 TL |
| Market Fiyatı | 25,00 – 35,00 TL |