Enerji dengeleri yeniden kuruluyor. Doğal gaz rezervleri sıralaması, dünyanın enerji geleceğinde söz sahibi olacak ülkeleri gözler önüne serdi. Rusya ilk sırada, Türkiye ise stratejik adımlarıyla dikkat çekiyor.
Küresel enerji rekabeti yeni bir evreye giriyor. Açıklanan son verilere göre, dünyada en fazla doğal gaz rezervine sahip ülkeler sıralandı ve ilk sıradaki ülke ezberleri bozdu. Suudi Arabistan, ABD ve Çin gibi devlerin beklenmedik şekilde geride kaldığı listede Rusya açık ara önde yer aldı.
Yaklaşık 47.8 trilyon metreküp rezerv ile zirvede yer alan Rusya’yı, 33.9 trilyon metreküp ile İran ve 23.8 trilyon metreküp ile Katar izliyor. Bu tablo, enerji üzerinden şekillenen küresel denklemde yeni bir sayfa açıldığını ortaya koyuyor.
Enerji çağının altın anahtarı haline gelen doğal gaz, sadece ekonomik büyümenin değil, siyasi güç dengesinin de belirleyicisi oluyor. Çevreci kimliği, verimli kullanım alanları ve stratejik rolü ile doğal gaz rezervlerine sahip ülkeler geleceğe yön veriyor.
Türkiye ise, Karadeniz’de keşfettiği Sakarya Gaz Sahası başta olmak üzere yürüttüğü yerli ve milli enerji politikalarıyla bu yeni düzende güçlü bir aktör olma yolunda ilerliyor. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak adına atılan adımlar, sadece ekonomik değil, jeopolitik anlamda da büyük kazanımlar sunuyor.
Hükümetin kararlılıkla yürüttüğü Milli Enerji ve Maden Politikası, Türkiye’yi enerjide oyun kurucu bir ülke haline getirme vizyonunun temel taşlarını oluşturuyor. Doğal gaz keşifleri, LNG altyapı yatırımları ve boru hatları projeleriyle Türkiye, enerji üreten ülkelerle tüketici pazarları arasında bir enerji köprüsü olarak küresel pazarda söz sahibi oluyor.
Bu çerçevede, doğal gaz rezervleri listesinde üst sıralarda yer alan ülkelerin yanında, enerji geçiş koridorları üzerinde kurduğu hâkimiyetle öne çıkan Türkiye, stratejik üstünlüğünü her geçen gün pekiştiriyor.