TBMM’de Trafik Mevzuatı Gündemi: Cezalar, Ehliyet Yaptırımları ve Hapis Hükümleri Genişletiliyor
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, haftalık çalışmalarına 10 Şubat Salı günü başlayacak. Genel Kurul gündeminde, Karayolları Trafik Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri yer alıyor. Teklif, trafik ihlallerine uygulanan idari para cezalarının artırılmasını, sürücü belgelerine yönelik yaptırımların genişletilmesini ve bazı fiiller için hapis cezası öngörülmesini içeriyor. Görüşmelerine devam edilecek teklifin 23 maddesi daha önce kabul edilmişti.
Plaka ve araç donanımına ilişkin düzenlemeler
Teklife göre, tescil plakasının farklı okunmasına veya okunamamasına bilerek neden olacak şekilde plakasında değişiklik yapan sürücülere 140 bin lira idari para cezası uygulanacak. Bu fiilin tespiti halinde ilgili araç 30 gün süreyle trafikten men edilecek. Ayrıca yük taşımacılığında kullanılan ve azami yüklü ağırlığı 3 bin 500 kilogramın üzerinde olan motorlu taşıtlar ile yolcu taşımacılığı faaliyetlerinde kullanılan ve sürücüsü dahil 17’den fazla oturma yeri bulunan araçlarda takograf bulundurma ve kullanma zorunluluğu getiriliyor. Taksi hizmeti veren otomobillerde ise taksimetre bulundurulması ve kullanılması zorunlu olacak.
Araçlarda yapılan değişikliklerin çevreyi rahatsız edecek düzeyde gürültüye neden olması durumunda, aracı kullanan sürücüye 16 bin lira idari para cezası kesilmesi öngörülüyor.
Hız, geçiş üstünlüğü ve acil araçlara ilişkin yaptırımlar
Yerleşim yeri içinde hız sınırının 46 ila 55 kilometre/saatten fazla aşılması halinde sürücü belgeleri her seferinde 30 gün süreyle geri alınacak. İhlalin 56 ila 65 kilometre/saat aralığında olması durumunda bu süre 60 gün, 66 kilometre/saatten fazla olması halinde ise 90 gün olarak uygulanacak.
Geçiş üstünlüğüne sahip araçlara yol vermeyen sürücülere 15 bin lira idari para cezası verilecek. Cankurtaran, yaralı veya acil hasta taşıyan araçlar ile itfaiye ve orman yangınlarıyla mücadele eden araçlara yer açmayan, gerektiğinde durmayan sürücüler için 46 bin lira idari para cezası ve 30 gün süreyle sürücü belgesinin geri alınması öngörülüyor.
Trafikte saldırgan davranışlar ve elektronik ihlaller
Trafikte saldırı amacıyla başka bir aracı ısrarla takip eden veya bu amaçla araçtan inen sürücülere 180 bin lira idari para cezası uygulanacak. Bu sürücülerin belgeleri 60 gün süreyle geri alınacak, araçlar ise 30 gün süreyle trafikten men edilebilecek.
Seyir halinde cep telefonu ve benzeri haberleşme cihazlarını kullanan sürücülere 5 bin lira idari para cezası verilmesi düzenleniyor. Yarış yapan motorlu araç sürücülerine ise 46 bin lira idari para cezası uygulanacak ve sürücü belgeleri 2 yıl süreyle geri alınacak.
Kazalar, kırmızı ışık ihlali ve hapis hükümleri
Kırmızı ışık ihlali yaparak trafik kazasına neden olan sürücülerin sürücü belgeleri 60 gün süreyle geri alınacak. Bu sürenin sonunda belge iadesi, sürücünün psikoteknik değerlendirmeden geçirilmesi ve sürücü belgesi almasına engel bir durum bulunmadığının tespit edilmesi şartına bağlanıyor.
Ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarında, zabıtanın izni olmaksızın ve zaruret hali dışında olay yerinden ayrılan sürücüler için 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.
Kış şartlarına yönelik zorunluluklar
Karlı ve buzlu hava koşullarında kamyon, çekici ve otobüs türü araçları kullanan sürücüler için kar zinciri bulundurma, kullanma ve zinciri kullanılabilir durumda tutma zorunluluğu getiriliyor.
Kanun teklifinin kalan maddeleri TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye devam edecek.