İstanbul'da su kaynaklarında yaşanan kritik düşüş, son yılların en endişe verici seviyesine ulaştı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, kente su sağlayan barajların ortalama doluluk oranı 17 Aralık 2025 itibarıyla yüzde 17,83 olarak kaydedildi. Bu oran, son on yılın aynı dönemleri kıyaslandığında en düşük seviyeye işaret ediyor.
Barajlardaki Su Seviyesi Hızla Geriliyor
İstanbul'da 15 Nisan 2025’te yüzde 82,22 olan doluluk oranı, son sekiz ayda ciddi bir gerileme gösterdi. Özellikle yaz döneminde yaşanan yağış eksikliği ve artan tüketim, su rezervlerini ciddi biçimde etkiledi.
Barajlardaki mevcut su oranları şöyle:
Elmalı: %53,44
Darlık: %28,27
Istrancalar: %29,45
Terkos: %18,86
Büyükçekmece: %17,05
Sazlıdere: %15,62
Ömerli: %16,45
Alibey: %12,46
Pabuçdere: %2,71
Kazandere: %1,81
Toplam 868 milyon metreküp kapasiteye sahip barajlarda, bugün itibarıyla sadece 154,7 milyon metreküp su kaldı.
Kente Dış Kaynaklardan Su Takviyesi Yapılıyor
İSKİ verilerine göre, 2025 yılı içinde Melen’den 439,14 milyon metreküp, Yeşilçay’dan ise 91,49 milyon metreküp su temin edildi. Ancak bu destekler dahi mevcut tüketimi karşılamakta yetersiz kalabiliyor.
Sadece 16 Aralık 2025 tarihinde İstanbul’da 3 milyon 3 bin metreküp su tüketildi. Bu miktarın %78’i regülatörlerden, %22’si ise barajlardan sağlandı.
“Kuraklık Etkisi Büyüyor, Su Seferberliği Kaçınılmaz”
İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, Akdeniz Havzası genelinde yaşanan kuraklık etkisinin Marmara Bölgesi'ni de ciddi şekilde etkilediğini belirtti. Toros, İstanbul’un uzun yıllar ortalamasına göre en çok yağışı Aralık ve Ocak aylarında alması gerektiğini hatırlatarak şu uyarıda bulundu:
“Yağışlar yeterli olmazsa, su tüketimini ciddi biçimde azaltmamız gerekiyor. Günlük kullanımda yüzde 50’ye varan bir tasarruf şart olabilir. Aksi takdirde şehir ciddi bir susuzluk kriziyle karşı karşıya kalabilir.”
Toros ayrıca, suyun yüzde 50’sinden fazlasının Melen ve Yeşilçay gibi dış kaynaklardan geldiğini, ancak bu kaynakların da sınırsız olmadığını vurguladı.
Ne Yapılmalı?
Uzmanlara göre, bireysel ve toplumsal düzeyde acil su tasarrufu önlemlerinin devreye alınması gerekiyor. Prof. Dr. Toros’un önerileri arasında:
Musluklara su tasarrufu başlığı takılması
Basınç ayarlı vanalar kullanılması
Su farkındalığını artırmaya yönelik kamu kampanyaları
yer alıyor. İstanbul’da suyun her damlası artık çok daha değerli.