Yeni Birlik Gazetesi
Yeni Birlik Galeriler Kültür Sanat Şair ve Yazarlar Evi Müzesi Türk edebiyatının hafızasını yaşatıyor

Şair ve Yazarlar Evi Müzesi Türk edebiyatının hafızasını yaşatıyor

Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan Şair ve Yazarlar Evi Müzesi, Türk edebiyatının usta isimlerine ait kişisel eşyalar, el yazmaları ve tarihi eserlerle ziyaretçilerini edebi bir yolculuğa çıkarıyor.

Ankara'nın Altındağ ilçesi Hamamarkası bölgesinde 2017 yılında hizmete giren Şair ve Yazarlar Evi Müzesi, Türk edebiyatının önemli isimlerine ait eserleri, fotoğrafları ve kişisel eşyalarıyla ziyaretçilerini ağırlıyor. Müze sorumlusu Nurgül Aktaş, öğrencilerin, akademisyenlerin ve edebiyatseverlerin müzeye yoğun ilgi gösterdiğini belirtti.

Şair ve Yazarlar Evi Müzesi Türk edebiyatının hafızasını yaşatıyor 1
Müzeye girildiğinde başkent için özel oluşturulmuş Ankara Kitaplığı ile karşılaşıldığını anlatan Aktaş, şu ifadeleri kullandı:“Ankara’yla ilgili tarihi, antik, bulunması zor kitapların olduğu bir kitaplıktır. Bunun dışında müze 4 teşhir salonundan oluşmaktadır. Bir tanesi söyleşi odası olarak da hizmet vermektedir. İlk girildiği zaman müzenin sol bölümünde yer alan teşhir salonu ‘Yedi Güzel Adam’ odası olarak kullanılmaktadır. Burada Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Erdem Bayazıt gibi Yedi Güzel Adamı oluşturan kişilerin olduğu, biyografilerinin sergilendiği bir teşhir salonu var. Girişte sağ tarafta yer alan teşhir salonunda ise 1950’li yıllarda Ankara’da özellikle çıkan edebi dergiler, Hisar, Mavi akımının olduğu Mavi dergisi gibi.”
1 / 5
Şair ve Yazarlar Evi Müzesi Türk edebiyatının hafızasını yaşatıyor 2
Edebiyat dergilerinin de yer aldığı bir bölümün bulunduğunu vurgulayan Aktaş, şunları söyledi:“Şiir kaseti bölümü var. 1990’lara damgasını vuran Cumhurbaşkanı’na ait bir şiir kaseti de yer alıyor. Müzenin üst katında da yine 2 teşhir salonu yer almaktadır. Cumhuriyet döneminde edebiyat alanında iz bırakmış şair ve yazarların biyografilerinin yanı sıra koleksiyon eşyaları, kişisel eşyaları da teşhir edilmektedir. Müzede özellikle Abdurrahim Karakoç’un Mihriban’ı yazdığı şiirin daktilosu, Hilmi Yavuz’un el yazıları, Rasim Özdenören’in kalemi, Ahmet Arif’in gözlüğü gibi şahsi eşyalar yer alıyor. Necip Fazıl’dan Nazım Hikmet’e, Cemal Süreyya’dan Atilla İlhan’a kadar birçok şair ve yazarın biyografilerini de görebilirler.”
2 / 5
Şair ve Yazarlar Evi Müzesi Türk edebiyatının hafızasını yaşatıyor 3
Müzeye gelen ziyaretçilerin Kamu Personeli Seçme ve Seçilme Sınavı’nda (KPSS) Erdem Beyazıt ile ilgili sorulan soruyu ziyaretlerinden öğrendikleri bilgi ile doğru yanıtladıklarını kaydeden Aktaş, ziyaretçilerden olumlu geri dönüş aldıklarını dile getirdi.
3 / 5
Şair ve Yazarlar Evi Müzesi Türk edebiyatının hafızasını yaşatıyor 4
Müzeye bağış yapmak isteyenlerin de olduğunu ifade eden Aktaş, sözlerini şöyle tamamladı:“Geçenlerde bir ziyaretçi Necip Fazıl Kısakürek’in bir kitabının 1’inci basımının kendisinde olduğunu ve buraya bağışlamak istediğini söyledi. Bunun gibi şeyler oluyor. Müzede gezenler arasında edebiyatla bir illiyet bağı olduğu için 2 ila 2 buçuk saat müzeyi gezenler var. Gerçekten bu ilgi görülmeye değer.”
4 / 5
Şair ve Yazarlar Evi Müzesi Türk edebiyatının hafızasını yaşatıyor 5
ANKARA’DA ‘ŞAİR VE YAZARLAR EVİ MÜZESİ’, TÜRK EDEBİYATININ ÖNEMLİ İSİMLERİNE AİT KİTAP, FOTOĞRAF VE KİŞİSEL EŞYALARIYLA ZİYARETÇİLERİNİ AĞIRLIYOR.
5 / 5