KARADENİZ GAZIYLA ENERJİDE YERLİ DÖNÜŞÜM
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Karabük’te yaptığı açıklamada Türkiye’nin enerjideki yerli üretim hamlelerine dikkat çekti. 29 Mayıs İstanbul’un fethi kutlamalarıyla eş zamanlı olarak İstanbul Boğazı’ndan geçerek Filyos Limanı’na ulaşacak olan Türkiye’nin ilk yüzer üretim platformu, Karadeniz’deki doğal gaz üretimini iki katına çıkaracak.
Bayraktar, “2026’da tam kapasiteyle üretime başlayacak bu platformumuz, Karadeniz’de 20 yıl boyunca ülkemize hizmet edecek” dedi.
MİLLİ GÜVENLİK VE ENERJİ BAĞIMSIZLIĞINDA TARİHİ ADIMLAR
Bayraktar, enerjinin Türkiye için bir milli güvenlik meselesi olduğunu vurgulayarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda tam bağımsız enerji politikalarının hayata geçirildiğini belirtti.
“Bugün 4 milyon haneye Karadeniz gazı ulaştı. Yeni keşfettiğimiz 75 milyar metreküplük rezervle bu rakam daha da artacak. Türkiye artık kendi gazını çıkaran, işleten ve halkına ulaştıran güçlü bir devlettir.” dedi.
AKKUYU, GABAR, FİLYOS: GÜÇLÜ TÜRKİYE’NİN ENERJİ ÜSSELERİ
Konuşmasında nükleer enerji yatırımlarına da değinen Bakan Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin 2028’e kadar dört reaktörüyle faaliyete geçeceğini ve ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 10’unun buradan karşılanacağını ifade etti.
Ayrıca Gabar’daki günlük 81 bin varil üretim kapasitesiyle Türkiye'nin en kaliteli petrolünün çıkarıldığını belirtti. “Ne zaman ki terörü temizledik, mühendisimizle, sondajımızla Gabar’da tarih yazmaya başladık,” dedi.
HALKA DESTEK, MİLLETE GÜVENCE
Bakan Bayraktar, vatandaşların enerji faturaları üzerindeki yükünü azaltmak için hayata geçirilen destek programlarına da dikkat çekti. Son üç yılda 1 trilyon TL'lik devlet desteği sağlandığını ifade eden Bayraktar, “Bugün doğalgaz faturalarının yüzde 70’i, elektrik faturalarının da yüzde 50’ye yakını devletimiz tarafından karşılanmaktadır,” şeklinde konuştu.
Ayrıca doğal gazın AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vizyon projesi olduğunu belirterek, “2002’de sadece 5 ilde doğal gaz vardı. Bugün 81 ilde, 913 yerleşim yerinde, 224 OSB’de gaz var. Karabük’te gazsız tek yer kalmayacak.” dedi.