
Aç Karnına İlaç Kullanımı Nasıl Olmalı?
Aç karnına ilaç aldıktan sonra en az yarım saat boyunca yemek yenmemesi gerektiğini söyleyen Usta, "Ya da yemek yedikten sonra en az iki saat beklemeli ve ilacınızı öyle almalısınız. Eğer ilacı aç karnına alıp hemen yemek yerseniz, yediğiniz besinlerin içeriğindeki maddeler ilaçla etkileşime girebilir" dedi.
Tok karnına alınan ilaçlarda böyle bir sorun olmadığını belirten Usta, özellikle bazı antibiyotiklerin süt ürünleriyle tüketildiğinde emilimlerinin azaldığını ifade etti. Bazı antidepresanların ise peynir gibi tiramin bakımından zengin gıdalarla alınması halinde toksik etkilere yol açabileceğini aktardı.

Kan Sulandırıcı Kullananlar Dikkat!
Kan sulandırıcı ilaç kullananların özellikle yeşil sebzeler konusunda dikkatli olması gerektiğini dile getiren Usta, "Yeşillik K vitamini içerdiğinden dolayı kan sulandırıcıların etkisini azaltır. Ispanak, marul, brokoli gibi sebzelerin aşırı tüketimi ilacın etkisini düşürebilir" dedi.
İlaçların bilinçsiz kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğine değinen Usta, ramazan ayında bu konuda ekstra dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.

Ramazanda Aç Karnına İlaç Kullanımı İçin Öneriler
Ramazan ayında aç karnına ilaç kullanacaklar için en uygun zamanın sahur olduğunu belirten Usta, şu önerilerde bulundu:
- Eğer ilaç günde iki doz alınacaksa, iftar sırasında ilacı içip yarım saat beklemek veya yemek yedikten iki saat sonra almak gerekiyor.
- Sahurda ilacın aç karnına alınması gerekiyorsa, sahurdan yarım saat önce ilaç içilmeli.
- İftar sonrası sürekli yemek yemek yerine, ilaç için en az 2 saat ara verilerek aç karnına alınan ilaçların etkinliği korunmalı.
- Özellikle tiroit gibi hormon ilaçları mutlaka aç karnına kullanılmalı.