Yeni Birlik Gazetesi
Yeni Birlik Gazetesi Galeriler Teknoloji Zorlu görevlerin helikopteri: Milli güç ATAK, Jandarma envanterinde!

Zorlu görevlerin helikopteri: Milli güç ATAK, Jandarma envanterinde!

TUSAŞ tarafından geliştirilen T129 ATAK taarruz helikopterleri, Jandarma Genel Komutanlığı envanterine girerek güvenlik güçlerinin hava kabiliyetini güçlendirdi.

Zorlu görevlerin helikopteri: Milli güç ATAK, Jandarma envanterinde! 1

Jandarma envanterine yeni atak

TUSAŞ tarafından geliştirilen yeni T129 ATAK taarruz helikopterleri Jandarma Genel Komutanlığı envanterine girdi.

Teslimata ilişkin bilgilendirme, Jandarma Genel Komutanlığı’nın resmî sosyal medya hesabı üzerinden paylaşıldı. Yapılan açıklamada, Jandarma Havacılık Komutanlığı’nın yerli üretim ve “J-1389 YILDIRIM” kuyruk numarasını taşıyan 16’ncı ATAK helikopterini teslim aldığı belirtildi.

1 / 3
Zorlu görevlerin helikopteri: Milli güç ATAK, Jandarma envanterinde! 2

Zorlu görevler için , yüksek irtifa performansı: atak 

Türkiye’nin taarruz helikopteri ihtiyacını karşılamak üzere millî imkân ve kabiliyetlerle geliştirilen T129 ATAK, Savunma Sanayii Başkanlığı ile 7 Eylül 2007 tarihinde imzalanan sözleşme kapsamında hayata geçirildi.

Projede ana yüklenici olarak görev alan TUSAŞ; platform geliştirme, sistem entegrasyonu, test ve doğrulama faaliyetleri ile seri üretim ve ömür devri lojistik destek süreçlerinden sorumlu oldu.

Zorlu görev şartları göz önünde bulundurularak tasarlanan T129 ATAK, özellikle sıcak hava ve yüksek irtifa koşullarında yüksek performans gösterecek şekilde optimize edildi.

Gece ve gündüz operasyonlarına uygun yapısı, yüksek manevra kabiliyeti ve görev etkinliği sayesinde Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik birimlerinin operasyonlarında aktif olarak kullanılıyor.

2 / 3
Zorlu görevlerin helikopteri: Milli güç ATAK, Jandarma envanterinde! 3

Türkiye’den dünyaya atak

İlk uçuşunu 17 Ağustos 2011 tarihinde gerçekleştiren T129 ATAK, test ve kalifikasyon sürecinin tamamlanmasının ardından 22 Nisan 2014’te ilk kez Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi.

Aralık 2023 itibarıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ile birlikte Filipinler ve Nijerya Hava Kuvvetleri’ne toplam 82 adet T129 ATAK helikopteri teslim edilmiş durumda.

3 / 3