Cep Telefonunda Güvenlik Açığı Endişesi
Artvin’in Kemalpaşa ilçesinde yaşayan iki kardeşin cep telefonlarında yaşadığı sıra dışı durum, yüz tanıma teknolojilerinin güvenilirliğini yeniden gündeme taşıdı. Aralarında yaklaşık 11 yaş fark bulunan kardeşlerden birinin, diğerine ait cep telefonunun kilidini yüz tanıma sistemiyle açabilmesi şaşkınlık yarattı.
Ablası, Kardeşinin Telefonunu Yüz Tanıma ile Açtı
17 yaşındaki İrem Kasap’a ait cep telefonunun kilidi, 28 yaşındaki ablası Emel Kantar’ın yüzünü tanıyarak açıldı. İlk başta durumu tesadüf olarak değerlendiren kardeşler, aynı olayın defalarca yaşanması üzerine yüksek güvenlikli olduğunu düşündükleri telefonla ilgili endişe duymaya başladı.
Markayla İletişime Geçildi, Sorun Tekrar Etti
Yaşanan durumun ardından telefonun markasıyla iletişime geçen kardeşler, cihaz üzerinde uzaktan güncelleme ve bazı ayarlamaların yapıldığını belirtti. Ancak iddiaya göre, yapılan işlemlerin ardından sorun kısa süreli olarak ortadan kalksa da bir süre sonra telefon yeniden Emel Kantar’ın yüzünü tanımaya başladı.
'Kesinlikle Ciddi Bir Güvenlik Açığı Var'
Olayı köydeyken fark ettiklerini anlatan Emel Kantar, yaşananları şu sözlerle dile getirdi:
“Kardeşim telefonu verdi, baktım telefon açıldı. Yanlışlık olduğunu düşündük ve tekrar denedik. Yüzü tekrar okuttuk, yine açıldı. Bunun üzerine telefon markasıyla iletişime geçtim. Cihaza uzaktan bağlanarak güncelleme yaptılar. Bir iki gün sorun yaşanmadı ancak daha sonra telefon tekrar yüzümü tanımaya başladı. Kesinlikle ciddi bir güvenlik açığı var. Yüz tanıma ile korunan her şeye erişebiliyorum. Henüz resmi bir şikâyette bulunmadım ama bulunacağım.”
‘Bu Durum Beni Oldukça Tedirgin Ediyor’
Telefonun sahibi İrem Kasap ise yaşananlardan dolayı rahatsızlık duyduğunu belirterek, “Ablamla aramızda 11 yaş fark olmasına rağmen telefonuma istediği zaman erişebiliyor. Tüm uygulamalarıma girebiliyor. Bu durum beni oldukça tedirgin ediyor. Gerekli şikâyetlerde bulunacağız” ifadelerini kullandı.