Yeni Birlik Galeriler Yerel Haberler Gazze'de insülin krizi: 10 yaşındaki Amir tarihi geçmiş ilaçlarla hayatta kalmaya çalışıyor

Gazze'de insülin krizi: 10 yaşındaki Amir tarihi geçmiş ilaçlarla hayatta kalmaya çalışıyor

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nde temel ilaçlara erişim imkansızlaşırken, Tip 1 diyabet hastası 10 yaşındaki Amir’in annesi hayatta kalabilmesi için oğluna son kullanma tarihi geçmiş insülin enjekte etmek zorunda kalıyor.

İsrail ablukası ve saldırıları nedeniyle insülin ve tıbbi malzeme sıkıntısının derinleştiği Gazze Şeridi’nde, 10 yaşındaki Amir’in annesi oğlunun yaşamını sürdürebilmesi için son kullanma tarihi geçmiş ilaçları kullanmak zorunda kalıyor.

Gazze'de insülin krizi: 10 yaşındaki Amir tarihi geçmiş ilaçlarla hayatta kalmaya çalışıyor 1
Gazze Şeridi’nde İsrail ablukasıyla birlikte derinleşen insani kriz, kronik hastalıklarla mücadele eden sivillerin yaşamını tehdit ediyor. Temel ilaçlara erişimin giderek zorlaştığı bölgede, insülin bulamayan diyabet hastaları hayatta kalabilmek için son kullanma tarihi geçmiş ilaçları kullanmak zorunda kalıyor. Tip 1 diyabet hastası 10 yaşındaki Amir de bu çaresizliğin ortasında yaşam mücadelesi veriyor.
1 / 5
Gazze'de insülin krizi: 10 yaşındaki Amir tarihi geçmiş ilaçlarla hayatta kalmaya çalışıyor 2
Amir’e tarihi geçmiş insülin enjekte etmek zorunda kalan Nahawand Juha, bölgede derinleşen sağlık krizi nedeniyle son aylarda insüline ve kan şekeri test çubuklarına ulaşmanın giderek zorlaştığını söyledi. Oğlunun kan şekerinin günde üç kez ölçülmesi gerektiğini belirten anne, test çubuklarındaki kıtlık nedeniyle bu ölçümü yalnızca günde bir kez yapabildiğini, bu durumun da Amir’in sağlık durumunu takip etmeyi ve kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmayı güçleştirdiğini vurguladı. Güvenli bir alternatif bulamadıkları için tarihi geçmiş insülin kullanmak zorunda kaldıklarını belirten Nahawand Juha, bu ilacın etkinliğinin son kullanma tarihi geçmemiş insüline kıyasla çok daha düşük olduğunu söyledi. Juha, oğlunun tarihi geçmiş insülin kullanımıyla birlikte yüksek kan şekeri seviyeleri ve şiddetli ağrılar yaşamaya devam ettiğini ifade etti. Gazzeli anne, “Gazze Şeridi’nin hiçbir yerinde kullanılmaya uygun insülin yok. Mevcut insülinlerin tamamının son kullanma tarihi geçmiş durumda ve biz de bunları kullanmak zorunda kalıyoruz” dedi.
2 / 5
Gazze'de insülin krizi: 10 yaşındaki Amir tarihi geçmiş ilaçlarla hayatta kalmaya çalışıyor 3
Nahawand Juha, oğlunun ihtiyaç duyduğu insülin dozlarını alamaması durumunda diyabetik komaya girebileceğini ve hastaneye kaldırılarak yoğun bakıma alınmak zorunda kalabileceğini söyledi. Gazzeli anne, Amir’in uygun tedavi ve düzenli tıbbi takipten yoksun olması nedeniyle ciddi sağlık riskleriyle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Yardım kuruluşlarından ilaç yardımı bekleyen Nahawand, “Çok yoruldum. Yardım edebilecek herkesten yardım etmesini istiyorum, çünkü oğlumu kaybetmek istemiyorum” ifadelerini kullandı.
3 / 5
Gazze'de insülin krizi: 10 yaşındaki Amir tarihi geçmiş ilaçlarla hayatta kalmaya çalışıyor 4
Gazze Şeridi’ndeki Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından mart ayında yayımlanan rapora göre, bölgede yaşayan 70 bin ila 80 bin diyabet hastası, insülin ve kan şekeri test çubuklarındaki ciddi kıtlık nedeniyle hayati risk altında bulunuyor. Tıbbi takip hizmetlerinin aksaması ve yetersiz beslenme de tabloyu ağırlaştırırken, hastaların kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutması neredeyse imkansız hale geliyor.
4 / 5
Gazze'de insülin krizi: 10 yaşındaki Amir tarihi geçmiş ilaçlarla hayatta kalmaya çalışıyor 5
Tıbbi kaynaklar, Gazze Şeridi’nde yaklaşık 2 bin 500 çocuğun Tip 1 diyabet hastası olduğunu belirtiyor. Sürekli insülin kullanmak ve kan şekeri seviyelerini düzenli olarak takip etmek zorunda olan bu çocuklar, ilaç ve tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalıyor.
5 / 5