Yangın Karabük’ten çıktı, Kastamonu’ya sıçradı: Alevler kontrol altına alınamıyor
Karabük’ün Eflani ilçesinde 31 Ağustos günü başlayan orman yangını, kısa sürede kontrolsüz bir şekilde yayılarak Kastamonu’nun Araç ilçesine kadar ulaştı. Yetkililer, yangının orman dokusunun yoğunluğu, rüzgarın şiddeti ve sıcak hava dalgası nedeniyle hızla büyüdüğünü belirtti. Aynı saatlerde Kastamonu-Karabük sınırında ikinci bir yangının daha çıkması, müdahaleyi daha da güçleştirdi.
Beş yerleşim yerinin tahliye edilmesiyle birlikte bölgedeki panik artarken, ekiplerin hem havadan hem de karadan başlattığı söndürme çalışmaları aralıksız sürüyor.
Eflani’den Araç’a uzanan alev hattı: Güzelce köyü tamamen boşaltıldı
Yangının ilk olarak Karabük’ün Eflani ilçesine bağlı ormanlık alanda başladığı, ardından rüzgarın da etkisiyle Kastamonu’nun Araç ilçesine doğru ilerlediği bildirildi. Güzelce köyü, yangının merkezine en yakın noktalardan biri olması sebebiyle tamamen tahliye edildi.
Yetkililer, 35 vatandaşın güvenli alanlara taşındığını ve şu ana kadar can kaybı yaşanmadığını açıkladı. Ancak alevlerin çevredeki diğer köylere de yaklaşması, tehlikenin boyutunu daha da büyüttü.
İkinci yangın: Karasu Mahallesi’nde yeni bir alev hattı oluştu
Aynı saatlerde Kastamonu’nun Akgeçit köyü Karasu Mahallesi’nde ikinci bir yangın daha çıktı. Bu yeni yangın hattı, ilk yangınla birleşme riski taşıyor. Uzmanlar, bu tür paralel yangınların söndürülmesinin daha zor olduğunu, çünkü alevlerin rüzgarla farklı yönlere savrulduğunu belirtiyor.
Yangına çok sayıda helikopter, arazöz ve orman işçisi ile müdahale ediliyor. Ancak yangının zorlu arazi koşullarında ilerlemesi, özellikle kanyon ve vadilerdeki ulaşımı neredeyse imkânsız hale getiriyor.
Köylüler tahliye edildi, hayvanlar kaderine terk edildi
Yangının tehdit ettiği köylerde yaşayan halk büyük panik yaşadı. Tahliye sırasında birçok vatandaş evlerinden sadece kimlik ve ilaçlarını alarak çıktı. Ancak hayvanların büyük bir kısmı alevlerin ortasında kaldı. Güzelce köyünden tahliye edilen bir vatandaş, “Canımızı zor kurtardık. Hayvanlarımızın çoğu ahırlarda kaldı. Alevler çok hızlı ilerledi” sözleriyle yaşanan dramı anlattı.
Yangın söndürme çalışmaları gece boyunca sürecek
Tarım ve Orman Bakanlığı, bölgeye çok sayıda takviye ekip gönderildiğini açıkladı. Gece görüşlü helikopterlerin de kullanıldığı yangın söndürme çalışmaları, sabaha kadar devam edecek. Şu ana kadar yangının yüzde kaçlık kısmının kontrol altına alındığına dair net bir açıklama yapılmadı. Ancak uzmanlar, hava sıcaklıklarının yüksek, nem oranının düşük olması nedeniyle yangının kontrol altına alınmasının beklenenden daha uzun sürebileceği uyarısında bulundu.
Uzmanlardan uyarı: Bu sadece bir yangın değil, doğa felaketi
Orman yangınları konusunda uzman olan Prof. Dr. Hakan Albayrak, Karabük ve Kastamonu arasında eş zamanlı çıkan yangınların bir doğa felaketi boyutuna ulaştığını söyledi. Özellikle Eylül aylarında artan kuraklık ve küresel ısınmanın etkileri, bu tür yangınların daha sık görülmesine neden oluyor.
“Ormanlarımız yalnızca ağaç değil, suyun kaynağı, hayvanların evi, insanların yaşam desteğidir. Bu yangınlar bize geleceğimizi yaktığımızı gösteriyor.” sözleriyle durumun ciddiyetine dikkat çekti.
Bölge halkı tedirgin: Yeni tahliyeler olabilir
Yangının kontrol altına alınamaması durumunda, bölgedeki diğer köylerin de tahliye edilmesi gündemde. Özellikle rüzgarın yön değiştirmesiyle birlikte yangının yayılma alanı da sürekli değişiyor.
Valilik ve AFAD, vatandaşlara evlerinde kalmamaları ve uyarıları dikkate almaları yönünde çağrıda bulundu. Elektrik ve su kesintilerinin yaşandığı bölgelerde, yaşam koşulları da günden güne zorlaşıyor.
Yangının bilançosu henüz netleşmedi
Orman Genel Müdürlüğü ve AFAD yetkilileri, hasar tespit çalışmalarının ancak yangın tamamen kontrol altına alındıktan sonra yapılabileceğini belirtti. İlk belirlemelere göre, binlerce dönüm ormanlık alan küle döndü.
Ekipler, soğutma çalışmalarının ardından hem ekolojik kaybı hem de yerleşim yerlerindeki hasarı detaylı şekilde raporlayacak.