Türk evlerinin vazgeçilmezi olan rengarenk hasır yastıklar, modern dünyanın sunduğu sünger ve elyaf alternatifler karşısında eski popülerliğini kaybetti.
Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde 1967 yılından bu yana kamıştan yastık üreten Mevlüt Sargın, yarım asrı aşkın süredir emek verdiği zanaatının unutulmaya yüz tuttuğunu belirtti. Bir dönem hemen her hanede bulunan, sağlık açısından da tercih edilen bu geleneksel ürünler, günümüzde yalnızca nostaljik bir dokunuş arayanların tercih ettiği şark köşelerinde varlığını sürdürüyor.
Emeğin ve sabrın ürünü olan yastıklar
Eber Gölü başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden toplanan kamışlar, Sargın'ın atölyesinde büyük bir titizlikle işleniyor. Hem el emeği hem de makineler yardımıyla preslenen kamışlar, özel kumaşlarla kaplanarak yastık formuna getiriliyor. Boyutlarına ve üzerindeki el işçiliğine göre 300 lira ile 1200 lira arasında değişen fiyatlarla alıcı bulan bu ürünler, estetik görünümleriyle görenleri kendine hayran bırakıyor.
Meslekte sona doğru
Sadece özel siparişler üzerine üretim yapabildiğini ifade eden usta Mevlüt Sargın, hammadde temininde yaşanan zorluklara da dikkat çekiyor. Eber Gölü'nden artık eskisi kadar verimli kamış alamadıklarını belirten Sargın, ihtiyaçlarını Çay ilçesindeki Karamık Gölü ve Denizli'nin Çivril ilçesinden karşıladıklarını dile getiriyor.
Mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Sargın, durumu şu sözlerle özetliyor: "Çıraklıktan yetiştiğim bu işi 1967'den beri sürdürüyorum ancak ne yazık ki hasır yastıklara olan talep neredeyse durma noktasına geldi. Mesleğin bittiğini söylemek yanlış olmaz. Biz de ayakta kalabilmek için sünger yastık üretimi yaparak işimizi desteklemeye çalışıyoruz."