Denizlerde av yasağının sona ermesiyle birlikte gece saatlerinde "vira bismillah" diyerek sulara açılan balıkçılar, ilk gecenin bereketiyle limanlara döndü. Giresun, Rize, Ordu ve Trabzon başta olmak üzere Karadeniz’in simge kentlerinde ağlara takılan yüzlerce kasa palamut, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte balık pazarlarındaki tezgahları süsledi. Sezonun ilk gününde hem balıkçıların hem de tüketicilerin yüzü gülerken, denizciler bu yıl palamudun oldukça bol olacağı görüşünde birleşiyor.
Giresun ve Ordu’da İlk Gün Hareketliliği: Fiyatların Düşmesi Bekleniyor
Yeni av sezonunun açılışıyla birlikte Giresun’daki Çotanak Balık Pazarı’nda yoğun bir hareketlilik yaşandı. Kentte palamudun tanesi ilk günde 150 ile 200 lira arasında alıcı buldu. Pazarcı esnafı, açılış günündeki yüksek fiyatların tamamen ilk gün yoğunluğuna ve Türkiye genelindeki yüksek talebe bağlı olduğunu belirtti. Tüketime sunulan balıkların farklı illere de sevk edildiği vurgulanırken, önümüzdeki günlerde av miktarının artmasıyla birlikte etiketlerin makul seviyelere gerileyeceği öngörülüyor.
Benzer bir bereketin yaşandığı Ordu’da ise uzun yıllardır sektörde yer alan deneyimli balıkçılar, denizdeki verimin oldukça yüksek olduğunu aktardı. Ordu tezgahlarında palamut tanesi 100 ila 200 liradan satılırken, bölgenin vazgeçilmezlerinden mezgit ve istavritin kilogram fiyatı ise 400 lira seviyesinde seyretti.
Rize ve Trabzon Kıyılarında Palamut Bereketi
Ağların palamutla dolduğu Rize’de ise ürünler tanesi 125 liradan tezgaha çıktı. Yaklaşık 400 gram ağırlığındaki ilk palamutların hem boy hem de et dolgunluğu açısından tatmin edici olduğu ifade edildi. Bölge esnafı, geçen yıl hamsi yoğunluğuyla geçen sezonun ardından bu yıl sıranın palamuda geldiğini belirterek, serinleyen havalarla birlikte çeşitliliğin daha da artacağını müjdeledi.
Trabzon’un tarihi Moloz mevkisindeki balıkçılar da yeni döneme hızlı bir giriş yaptı. Tanesi 100 ila 150 lira bandında alıcı bulan palamutlar, vatandaşın yoğun ilgisiyle karşılaştı. Balık arzının gün geçtikçe tırmanacağını dile getiren Trabzonlu esnaf ve alıcılar, bu sezon Karadeniz insanının uygun fiyatlarla bol bol balık tüketeceğinden emin.