Milli İrade Platformu ve İnsanlık İttifakı çatısı altında birleşen 400’ü aşkın sivil toplum kuruluşu, 1 Ocak 2026 sabahı Galata Köprüsü’nde gerçekleştirilecek büyük Filistin yürüyüşü için ortak çağrıda bulundu. “Sinmiyoruz, susmuyoruz, Filistin’i unutmuyoruz!” sloganıyla düzenlenecek yürüyüşe, farklı şehirlerden, kurumlardan ve toplumsal kesimlerden katılım bekleniyor.
Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Genel Merkezi’nde düzenlenen ortak basın açıklamasına, sivil toplum, medya, akademi ve spor camiasından çok sayıda isim katıldı. Açıklamada, Gazze’de yaşananların bir soykırım olduğu vurgulanırken, adalet ve barış için dünya kamuoyuna güçlü bir ses verilmesi gerektiği ifade edildi.

“İnsanlık vicdanını ilgilendiren bir meseleyle karşı karşıyayız”
İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TÜGVA Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Necmettin Bilal Erdoğan, yürüyüşün sıradan bir protesto olmadığını vurgulayarak, “Bu mesele siyaset meselesi değil. Bu, insanlık vicdanını ilgilendiren bir mesele. 1 Ocak sabahı dünyaya yeniden güçlü bir ses vermek için Galata Köprüsü'nde buluşacağız” dedi.

“Filistin’de 70 bini aşkın can kaybı var; dünya sessiz”
TÜGVA Genel Başkanı İbrahim Beşinci ise Milli İrade Platformu adına yaptığı açıklamada, Gazze’de 7 Ekim 2023’ten bu yana yaşananları “yavaşlatılmış bir yok etme projesi” olarak niteledi. Beşinci, “Gazze’de 70 bini aşkın insan şehit edildi, 45 bin kişi sakat kaldı, 12 bin kişi keyfi olarak tutuklandı. Dünya ise bu tabloya sessiz kalmayı sürdürüyor. Bu suskunluğu kırmak, insanlığın sesi olmak için 1 Ocak sabahı Galata Köprüsü’nde buluşuyoruz” ifadelerini kullandı.
“Bu bir yürüyüş değil; insanlık sınavıdır”
Beşinci, yapılacak etkinliği bir yürüyüş ya da protesto olarak değil, bir “vicdan şahitliği” olarak tanımladı. Tüm vatandaşlara çağrıda bulunan Beşinci, “Bu bir etkinlik değil; bir insanlık sınavıdır. Suskunluğun duvarını yıkmaya, vicdanın sesi olmaya gelin. Vakıflar, dernekler, sanatçılar, basın mensupları; bu sese omuz verin. Hep beraber tarihe not düşelim” dedi.
Yürüyüş sabah namazı sonrası başlayacak
1 Ocak 2026 sabahı saat 08.30’da başlayacak yürüyüş öncesinde kortejler, sabah namazının ardından Sultanahmet, Ayasofya, Süleymaniye, Yeni Camii, Taksim ve Fatih Camii’nden hareket edecek. Katılımcı gruplar Galata Köprüsü’nde birleşerek yürüyüşü tamamlayacak.

Geniş katılım bekleniyor
Yürüyüşe Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Beşiktaş Başkanı Serdar Adalı, Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan, Fenerbahçe Yönetim Kurulu Üyesi Ertan Torunoğulları gibi spor dünyasından isimlerin yanı sıra gazeteciler, yazarlar, akademisyenler ve sanatçılar da destek veriyor.
