Yeni Birlik Gazetesi
İstanbul
Açık
24°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Yeni Birlik Gazetesi Genel İstanbul, Barış Sürecinde Merkez Üs Oldu

İstanbul, Barış Sürecinde Merkez Üs Oldu

Türkiye’nin öncülüğünde kritik zirve: Dolmabahçe, Rusya-Ukrayna savaşının çözümü için diplomatik buluşmanın adresi oldu

Türkiye, bir kez daha küresel barışın mimarı olarak tarih sahnesine çıktı. İstanbul'daki Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi, Ukrayna-Rusya savaşını sona erdirmeye yönelik çok taraflı diplomatik girişimlere ev sahipliği yaptı. Dünya kamuoyunun yakından takip ettiği gelişmeler çerçevesinde önce Türkiye-ABD-Ukrayna Üçlü Toplantısı, ardından Türkiye-Rusya-Ukrayna görüşmesi düzenleniyor.

Fidan Başkanlığında Kritik Temaslar

Toplantının ilk ayağında, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın başkanlığında, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov başkanlığındaki heyetler bir araya geldi. Dolmabahçe’de yaklaşık bir saat süren görüşme, barış diplomasisinde Türkiye’nin kilit rolünü bir kez daha gözler önüne serdi.

Heyetlerde Kimler Yer Aldı?

ABD heyeti: Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, Başkan Trump’ın Ukrayna Özel Temsilcisi Keith Kellogg

Ukrayna heyeti: Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Savunma Bakanı Rüstem Umerov

Türkiye’yi temsilen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin imzaladığı kararnameyle oluşturulan geniş katılımlı Ukrayna heyetinde, askeri, istihbari ve diplomatik kadronun en üst düzey temsilcileri yer aldı. Rusya heyetine ise Devlet Başkanı Putin’in Müşaviri Vladimir Medinsky başkanlık ediyor.

İstanbul Diplomasiye Yön Veriyor

Barış zirvesinin ikinci ayağı olarak bugün saat 12.30’da Türkiye, Rusya ve Ukrayna heyetleri bir araya gelecek. Bu toplantıda Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin, GRU Başkanı İgor Kostyukov ve Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin gibi isimler yer alıyor.

Rus heyetindeki diğer üst düzey katılımcılar, askeri ve diplomatik uzmanlıklarıyla dikkat çekiyor. İstanbul’daki bu temaslar, savaşın taraflarının doğrudan yüz yüze görüşmesine zemin hazırlaması bakımından tarihi bir diplomasi başarısı olarak değerlendiriliyor.

Türkiye’nin Stratejik Konumu Pekişiyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yürüttüğü etkin diplomasi sayesinde Türkiye, sadece bölgesel bir güç değil, küresel barışın anahtarı haline gelen bir ülke konumuna yükseldi. Dolmabahçe’de gerçekleşen görüşmeler, Türkiye’nin barışçıl çözüm vizyonunun bir ürünü olarak dünya tarihine geçmeye aday.

Türkiye, adil, yapıcı ve sonuç odaklı dış politikasıyla küresel krizlerin çözümünde başat rol oynamaya devam ediyor. İstanbul, artık sadece medeniyetlerin değil, barışın da başkenti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *