Yeni Birlik Gazetesi Genel İSTANBUL ERKEK LİSESİ OLAYI NEDİR! Disiplin cezaları kimlere verildi, müdüre ne oldu!

İSTANBUL ERKEK LİSESİ OLAYI NEDİR! Disiplin cezaları kimlere verildi, müdüre ne oldu!

İstanbul Erkek Lisesi’nde yaşanan öğrenci kavgası sonrası yürütülen soruşturma tamamlandı. Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı rapor doğrultusunda okul müdürü ve 4 müdür yardımcısının görevine son verildi. Olayın nasıl başladığı, öğrencilere verilen disiplin cezaları ve soruşturmanın perde arkasındaki kritik detaylar dikkat çekiyor.

İstanbul’un en köklü eğitim kurumlarından biri olan İstanbul Erkek Lisesi’nde yaşanan öğrenci kavgası, yürütülen soruşturmanın ardından eğitim camiasında geniş yankı uyandırdı. Erkek pansiyonunda meydana gelen şiddet olayı sonrası Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleri kapsamlı bir inceleme başlattı. Aylar süren soruşturmanın ardından okul yönetimi hakkında dikkat çeken kararlar alındı. Soruşturma raporu, hem yöneticileri hem de öğrencileri kapsayan disiplin sürecini ortaya koydu.

İstanbul Erkek Lisesi kavga olayı nasıl başladı?

İstanbul Erkek Lisesi’nde yaşanan olayın merkezinde, 2025 yılının Kasım ayında okulun erkek pansiyonunda meydana gelen öğrenci kavgası bulunuyor. İddialara göre 9. sınıfta okuyan 7 öğrenci, 11. sınıf öğrencilerinden oluşan bir grup tarafından fiziksel saldırıya uğradı.

Olayın ardından öğrencilerin sağlık kontrolleri yapılırken veliler de bilgilendirildi. İlk değerlendirmelerde öğrencilerin eğitim hayatını sürdürebilecek durumda olduğu belirtildi. Ancak olayın kamuoyuna yansımasıyla birlikte İstanbul Valiliği devreye girdi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından müfettiş görevlendirildi.

Soruşturmanın temel amacı, okul içinde meydana gelen şiddet olayının nasıl gerçekleştiğini, yönetimin süreçteki sorumluluğunu ve alınan önlemlerin yeterliliğini belirlemekti.

İstanbul Erkek Lisesi müdür ve müdür yardımcıları neden görevden alındı?

Milli Eğitim Bakanlığı müfettişlerinin yürüttüğü kapsamlı inceleme sonucunda İstanbul Erkek Lisesi yönetimine yönelik önemli yaptırımlar uygulanmasına karar verildi.

Soruşturma raporuna göre okul müdürü ile birlikte 4 müdür yardımcısına “kademe ilerlemesinin durdurulması” cezası verildi. Bununla birlikte söz konusu yöneticilerin idari görevleri sonlandırıldı. Karar doğrultusunda müdür ve yardımcılarının yöneticilik görevlerinden alınarak öğretmen olarak başka okullara tayin edilmeleri kararlaştırıldı.

Alınan bu karar, okul yönetiminin olayın önlenmesi ve yönetilmesi sürecindeki sorumluluğunun değerlendirilmesi sonucu uygulanan idari yaptırım olarak kayıtlara geçti.

İstanbul Erkek Lisesi soruşturmasında öğretmenler hakkında hangi kararlar alındı?

Soruşturma yalnızca okul yönetimiyle sınırlı kalmadı. Olay sırasında görevli olan bazı öğretmenler hakkında da disiplin işlemleri uygulandı.

Nöbetçi öğretmen olarak görev yapan 6 öğretmene maaş kesme cezası verildi. Ayrıca bu öğretmenlerin üç yıl süreyle belleticilik görevi yapmaları da yasaklandı.

Bunun yanında okulda görev yapan 2 rehberlik öğretmeninin de başka eğitim kurumlarında görevlendirilmesine karar verildi. Böylece soruşturma kapsamında hem idari kadro hem de öğretmenler için çeşitli yaptırımlar hayata geçirildi.

İstanbul Erkek Lisesi öğrencilerine verilen disiplin cezaları neler?

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen disiplin sürecinde olaylara karıştığı belirlenen öğrenciler için de farklı cezalar uygulandı.

Fatih İlçe Öğrenci Disiplin Kurulu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda:

Sistematik şiddet uyguladığı belirlenen 2 öğrenci örgün eğitim dışına çıkarıldı

11 öğrenci başka okullara nakledildi

7 öğrenciye ise kısa süreli okuldan uzaklaştırma cezası verildi

Toplamda 20 öğrencinin disiplin cezası aldığı süreçte, öğrencilerin psikososyal durumlarının korunmasına özellikle dikkat edildiği ifade edildi. Rehberlik servisleri tarafından destek programları başlatıldığı da bildirildi.

İstanbul Erkek Lisesi olayında adli süreç başlatıldı mı?

İstanbul Erkek Lisesi’nde yaşanan şiddet olayının ardından yalnızca idari değil, adli süreç de devreye girdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında darp iddiasıyla üç öğrencinin şikayetçi olduğu öğrenildi. Ayrıca olaya karıştığı iddia edilen bazı öğrencilerin farklı illere gitmiş olması nedeniyle ilgili başsavcılıklara da yazı gönderildi.

Soruşturma kapsamında İstanbul Erkek Liseliler Derneği (İELDER) yönetiminde bulunan iki kişi hakkında da dikkat çeken bir değerlendirme yapıldı. Müfettiş raporunda bu kişilerin eylemlerinin adli suç niteliği taşıyabileceği ifade edilerek suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

İstanbul Erkek Lisesi’nde güvenlik ve rehberlik süreci nasıl ilerliyor?

Yetkililer, yaşanan olayın ardından okulda güvenli eğitim ortamının korunması için ek tedbirlerin devreye alındığını açıkladı. Rehberlik servisleri ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda öğrencilerle önleyici rehberlik görüşmeleri başlatıldı.

Okul yönetimi tarafından Öğrenci Davranışlarını Değerlendirme Kurulu’nun disiplin sürecini yürüttüğü, psikososyal destek çalışmalarının sürdüğü belirtildi. Eğitim ortamının huzurlu şekilde devam etmesi için gerekli tüm tedbirlerin uygulanmaya devam ettiği ifade edildi.