İstanbul’da 11 ayın sultanı ramazan ayı kapsamında camilerde gerçekleştirilecek ibadet ve programlar belirlendi. Metropol genelindeki camilerde vatandaşların ibadetlerini huzur içinde yerine getirebilmesi için temizlik ve bakım çalışmaları tamamlandı. Ramazan boyunca uygulanacak programlar İstanbul Müftülüğü tarafından duyuruldu.
Ayasofya-i Kebîr Câmi-i Şerîfi, Ataşehir Mimar Sinan Camii, Eyüp Sultan Camii, Süleymaniye Camii ve Valide-i Cedid Camii başta olmak üzere İstanbul’un her iki yakasındaki simge camiler mahyalarla aydınlatıldı.
144 Camide Hatimle Teravih Namazı
İstanbul Müftülüğünün yayımladığı programa göre, kent genelinde 144 camide ramazan ayı boyunca hatimle teravih namazı kılınacak. Osmanlı sarayında âlimlerin yetiştirildiği Enderun Mektebinde ortaya çıkan ve ilahi, salavat ile tekbirlerle icra edilen enderun usulü teravih namazı ise 81 caminin bazılarında her gün, bir kısmında ise belirlenen tarihlerde eda edilecek.
Toplam 194 camide itikafa girilebilecek. 302 cami ramazanın belirli günlerinde Sakal-ı Şerîf ziyaretine ev sahipliği yapacak. Ayrıca 92 cami ramazan boyunca 7 gün 24 saat açık olacak. 96 camide mukabele programları düzenlenecek, seçkin hafızlar tarafından Kur’an-ı Kerim okunacak ve vaizler cüzlerin özet tefsirini yapacak.
Esenler’de 150 Bin Kişilik İftar Programı
Esenler Belediyesi, ramazan ayı boyunca 150 bin kişiyi iftarda ağırlamayı planlıyor. Belediye Başkanı Tevfik Göksu, iftar saatinin yoğun trafik saatine denk gelmesi nedeniyle çorba çeşmelerinden 120 bin bardak çorba dağıtılacağını belirtti.
“Alo İftar” hattı aracılığıyla iftarlık hazırlayamayanlar için evlerde sofralar kurulacağı ifade edildi. İlçedeki 12 camide “askıda iftar” uygulaması başlatıldı. Ayrıca Gazze’de 10 bin kişiye iftar verileceği açıklandı. Her gün 100 gencin İstanbul’un tarihî ve kültürel mekânlarında iftar programına katılacağı bildirildi. Kadir Gecesi’nde “10 bin hatim, 100 bin dua” programı sonrasında umre çekilişi yapılacağı kaydedildi.
Fatih’te 370 Cami Gül Suyuyla Yıkandı
Fatih ilçesinde bulunan 370 camide ramazan öncesinde gül suyu ile temizlik çalışması yapıldı. Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, Topkapı Meydanı’nda düzenlenen etkinliklere ilişkin açıklamada bulundu.
Bağcılar’da Ramazan Etkinlikleri
Bağcılar Belediyesi tarafından ramazan ayı kapsamında çeşitli etkinlikler planlandı. Belediye fuaye alanında Osmanlı macunu ve şerbet ikramı yapılacak. Programda Karagöz-Hacivat gösterileri, Nasreddin Hoca buluşmaları, patlamış mısır ve pamuk şeker ikramı da yer alacak.
Ramazan ayı boyunca İstanbul genelindeki camilerde ibadet programları ve belediyelerin organizasyonları belirlenen takvim doğrultusunda gerçekleştirilecek.