Yeni Birlik Gazetesi Genel Prof. Dr. Kutoğlu Açıkladı 'Bölgede Büyük Gerginlik ve Deprem Riski'

Prof. Dr. Kutoğlu Açıkladı 'Bölgede Büyük Gerginlik ve Deprem Riski'

Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Van Gölü doğusunda 230 kilometrelik yeni bir fay hattı tespit ettiklerini açıkladı. Gerginlik büyük deprem potansiyeli taşıyor.

Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Leeds Üniversitesi ile yürüttükleri uydu radar verisi analizleriyle Van Gölü’nün doğusunda yeni bir fay hattı belirlediklerini açıkladı. Çalışmalarda 2020-2024 döneminde yer kabuğundaki milimetre düzeyindeki hareketler izlenerek deformasyon ve hız haritaları oluşturuldu.

Yeni Fay Hattının Konumu ve Özellikleri

Kutoğlu, tespit edilen bölgenin Muradiye ve Doğubayazıt çevresini kapsadığını ve güneyden kuzeye doğru yaklaşık 230 kilometre boyunca uzandığını bildirdi. Bu bölgenin, Kuzey Anadolu Fayı'ndaki gibi yüksek gerilim ürettiğini belirten uzman, söz konusu hattın çok sayıda fay sistemini içerdiğini ifade etti.

1976 yılında bölgede meydana gelen 7,3 büyüklüğündeki depremin, bu sistemin yalnızca sınırlı bir bölümünde gerçekleştiği kaydedildi. Kutoğlu, yeni tespit edilen bölgenin de deprem zarar azaltma çalışmalarında dikkate alınması gerektiğini aktardı.

Gerginlik Haritaları ve Enerji Birikimi

Radar verilerinden oluşturulan renkli gerginlik haritalarında kırmızı bölgeler, yılda en fazla gerilen alanları gösteriyor. Bu alanlarda enerji birikiminin daha hızlı gerçekleştiği ve büyük deprem üretme potansiyelinin yüksek olduğu belirtildi.

Kutoğlu, Kuzey Anadolu Fayı’nın en hızlı gerilen faylardan biri olduğunu ve Van Gölü doğusunda tespit ettikleri yeni bölgenin de oldukça sistematik bir gerginlik alanı oluşturduğunu ifade etti.

Türkiye’de Aktif Faylar ve Yeni Tehditler

Türkiye’de çok sayıda aktif fay bulunduğuna işaret eden Kutoğlu, yeni çalışmaların, daha önce dikkate alınmamış bölgelerde de potansiyel riskler ortaya koyabildiğini kaydetti. Bu nedenle deprem risklerinin sadece bilinen faylarla sınırlı kalmayacağı belirtildi.

Van Gölü doğusunda tespit edilen 230 kilometrelik fay hattının, deprem zarar azaltma ve planlama faaliyetlerinde göz önünde bulundurulmasının önem taşıdığı vurgulandı.

Bilimsel İş Birliği ve Analizler

Çalışmalar kapsamında Leeds Üniversitesi ile uydu radar verileri üzerinden yapılan analizler, yer kabuğundaki hareketlerin milimetre hassasiyetinde izlenmesini sağladı. Bu sayede deformasyon ve hız haritaları ile gerginlik alanları ayrıntılı şekilde belirlenebildi.

Uzmanlar, tespit edilen yeni fay hattının Van ve çevresinde deprem risk yönetimi açısından dikkate alınması gerektiğini bildirdi.