Yeni Birlik Gazetesi Genel Sanat Dünyasında Büyük Kayıp: Karikatür Ustası Nezih Danyal Hayatını Kaybetti!

Sanat Dünyasında Büyük Kayıp: Karikatür Ustası Nezih Danyal Hayatını Kaybetti!

İzmit, sanat dünyasında derin izler bırakan ünlü karikatürist Nezih Danyal’ın vefatıyla büyük bir üzüntü yaşıyor. Türkiye’nin saygın sanatçılarından biri olan Danyal, yalnızca İzmit’in değil, tüm ülkenin gurur duyduğu bir isimdi.

İzmit’in Yetiştirdiği Değerli Sanatçı

Kemalpaşa Mahallesi’nde doğan ve burada büyüyen Nezih Danyal, İzmitlilerin yakından tanıdığı ve sevdiği bir sanatçıydı. Babası, Yalıhamam Sokak’taki dükkânında uzun yıllar esnaflık yapan merhum Bakkal Saim Danyal, annesi ise Ayşe Danyal idi. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk siber güvenlik uzmanlarından Devrim Danyal’ın babası, eczacı Nesrin Limoncuoğlu’nun ağabeyi olarak da biliniyordu.

Sanata Adanmış Bir Hayat

Nezih Danyal, karikatür sanatına olan tutkusu ve çizgileriyle büyük başarılara imza attı. 1991-1998 yılları arasında TRT’de yayınlanan “Haftanın Karikatürü” programını hazırlayıp sunarak geniş kitlelere ulaştı. Karikatüre ilgi duyan gençler için kaleme aldığı “Haydi Karikatür Çizelim” kitabı, sanat dünyasına birçok yetenekli çizer kazandırdı.

Uluslararası platformda da büyük yankı uyandıran Danyal, 13. Hollanda Karikatür Yarışması’nda ödüle layık görüldü. 1994 yılında sanatseverlere destek olmak amacıyla Nezih Danyal Karikatür Vakfı’nı kurarak genç yeteneklerin önünü açtı.

Sanat Dünyasında Derin Bir İz Bıraktı

İzmit Lisesi mezunu olan Nezih Danyal, yalnızca doğduğu şehirde değil, tüm Türkiye’de sanat camiasının saygıyla andığı bir isim olarak hafızalara kazındı. 79 yaşında hayata veda eden usta çizerin cenazesi, 17 Mart 2025 Pazartesi günü (bugün), öğle namazının ardından Kemalpaşa Mahallesi İmaret Camii’nden kaldırıldı.

Sanat dünyasına yaptığı eşsiz katkılarla anılmaya devam edecek olan Nezih Danyal, çizgileri ve eserleriyle her zaman hatırlanacak.