Çarpıcı yorumları ve hukuk alanındaki çıkışlarıyla dikkat çeken Sibel Suiçmez, son dönemde kamuoyunun yakından takip ettiği isimler arasında yer alıyor. Özellikle katıldığı programlarda yaptığı değerlendirmelerle gündeme gelen Suiçmez’in hayatı, mesleği ve kariyeri merak ediliyor. “Sibel Suiçmez kimdir, aslen nereli, kaç yaşında ve ne iş yapıyor?” soruları arama motorlarında sıkça araştırılıyor. İşte Trabzon Barosu’nun ilk kadın baro başkanı olan Sibel Suiçmez’in biyografisi ve kariyer yolculuğu.
Sibel Suiçmez kimdir, aslen nereli ve kaç yaşında?
Sibel Suiçmez, 1964 yılında Ankara’da dünyaya geldi. Eğitim hayatının önemli bir bölümünü Karadeniz’de geçirdi. İlkokulu Of Merkez İlkokulu’nda tamamlayan Suiçmez, ortaokul ve lise öğrenimini Trabzon’da, Özel Köşk Lisesi’nde aldı.
1964 doğumlu olan Suiçmez, 2026 yılı itibarıyla 62 yaşındadır. Hayatının büyük bölümünü Trabzon’da geçirmesi nedeniyle Karadeniz bölgesiyle güçlü bir bağa sahiptir. Kamuoyunda Trabzonlu kimliğiyle tanınmaktadır.
Sibel Suiçmez ne iş yapıyor, mesleği nedir?
Sibel Suiçmez’in mesleği avukatlıktır. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne 1980 yılında başlayan Suiçmez, 1984 yılında mezun oldu. Hukuk kariyerine 1985 yılında Trabzon PTT Başmüdürlüğü’nde avukat olarak başladı.
Daha sonra akademik alana yönelen Suiçmez, 1988 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi İktisadi ve Ticari İlimler Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi olarak görev aldı. Bu süreçte akademik çalışmalarını sürdürdü.
1994 yılında Trabzon’a dönerek serbest avukatlık yapmaya başlayan Suiçmez, uzun yıllar boyunca aktif olarak hukuk mesleğini icra etti. Özellikle insan hakları, kadın hakları ve çocuk hakları alanlarında çalışmalarıyla öne çıktı.
Sibel Suiçmez’in kariyeri nasıl şekillendi?
Sibel Suiçmez’in kariyerinde hem hukuk hem de sivil toplum alanı önemli bir yer tutuyor. Trabzon Barosu’nda farklı dönemlerde Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. 1998-2000 ve 2004-2006 yılları arasında baro yönetiminde yer aldı.
Baro bünyesinde Çocuk Hakları Komisyonu, Kadın Hakları Komisyonu ve İnsan Hakları Komisyonu’nun kurulmasına öncülük etti. Hukuk alanındaki bu aktif rolü, kariyerinin en önemli dönüm noktalarından biri oldu.
2016 yılında Trabzon Barosu’nun ilk kadın baro başkanı olarak seçildi. Bu görev, hem Trabzon hem de Türkiye hukuk camiası açısından önemli bir gelişme olarak kayıtlara geçti. 2018, 2021 ve 2023 yıllarında yeniden baro başkanı seçilerek görevine devam etti.
Türkiye Barolar Birliği’ndeki görevleri
Sibel Suiçmez, Trabzon Barosu Başkanlığı sürecinde ulusal düzeyde de görev aldı. 5 Aralık 2021 tarihinde yapılan 36. Olağan Türkiye Barolar Birliği seçimlerinde, TBB Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi.
Bu görev kapsamında Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Merkezi, Meslek İçi Eğitim Merkezi ve Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu’ndan sorumlu Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi. Bu süreçte hem ulusal hem de uluslararası düzeyde hukuk alanında çalışmalar yürüttü.
Sibel Suiçmez’in siyasi hayatı
Sibel Suiçmez’in kariyeri yalnızca hukukla sınırlı kalmadı. 1994 yılında SHP-CHP birleşme döneminde Trabzon CHP Merkez İlçe Yönetim Kurulu’nda görev aldı. 1999 yerel seçimlerinde Demokratik Sol Parti’den Trabzon Belediye Başkan adayı oldu.
2006 yılında DSP İl Başkanlığı ve Parti Meclisi Üyeliği görevlerinde bulundu. Daha sonra bu partiden ayrıldı. 2022 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’ne üye oldu ve 2023 genel seçimleri öncesinde milletvekili aday adaylığı için Türkiye Barolar Birliği’ndeki görevinden istifa etti.
Sivil toplum ve toplumsal çalışmalar
Sibel Suiçmez, kadın hakları, çocuk hakları ve çevre hukuku konularında aktif çalışmalar yürüttü. Trabzon Çevre Meclisi Başkanlığı yaptı. Trabzon Kanser Hastaları ve Yakınları Dayanışma Derneği’nin kurucu başkanlığını üstlendi.
Çernobil sonrası Karadeniz bölgesinde artan kanser vakalarına dikkat çekmek için çeşitli projelerde yer aldı. Ayrıca seçim güvenliği çalışmaları ve “Çoklu Baro” sürecinde baro başkanlarının Ankara yürüyüşünün organizasyonunda aktif rol aldı.
Sibel Suiçmez’in özel hayatı
Sibel Suiçmez, Trabzon Üniversitesi’nden emekli öğretim üyesi Halit Suiçmez ile evlidir. Avukat olan Soykan Halit ve Anıl Ataman adında iki çocuğu vardır. İyi derecede İngilizce bilmektedir.
Mesleki kariyerinin yanı sıra sosyal sorumluluk projelerinde aktif rol almayı sürdüren Suiçmez, hukuk ve toplumsal meselelerde yaptığı çalışmalarla tanınmaya devam etmektedir.
Sibel Suiçmez kimdir, aslen nereli, kaç yaşında, ne iş yapıyor soruları, özellikle kamuoyuna yansıyan açıklamaları sonrası daha fazla araştırılmaya başladı. Hukuk, sivil toplum ve siyaset alanındaki kariyeriyle dikkat çeken Suiçmez, Trabzon Barosu’nun ilk kadın başkanı olarak Türk hukuk tarihinde önemli bir yer edinmiştir.