ABD’nin Venezuela açıklarında yürüttüğü deniz ablukası ve askeri operasyonların, kasım-ocak döneminde Amerikan vergi mükelleflerine yaklaşık 3 milyar dolara mal olduğu bildirildi. Maliyet verileri Bloomberg tarafından paylaşıldı.
Bloomberg’in yayımladığı verilere göre, ABD’nin Karayipler’de Venezuela’ya yönelik yürüttüğü askeri faaliyetlerin kasım ile ocak ayları arasındaki toplam maliyeti 3 milyar dolara ulaştı. Söz konusu maliyetin, ABD Donanması’nın bölgedeki konuşlanması ve operasyonel faaliyetlerinden kaynaklandığı belirtildi.
Günlük Maliyet 20 Milyon Doları Aştı
Donanma harcamalarına dayandırılan hesaplamalara göre, savaş gemileri, jetler, insansız hava araçları ve lojistik destek gemilerinin operasyonel giderleri kasım ve ocak ayları arasında günlük 20 milyon doların üzerine çıktı. Bu dönemde toplam harcamanın 2,9 milyar dolara ulaştığı kaydedildi. Diğer aylarda maliyetin daha düşük seyrettiği ancak toplam faturanın 3 milyar doların üzerinde olduğu ifade edildi.
Etkin bir deniz ablukasının aylık yaklaşık 1 milyar dolara mal olduğu belirtilirken, Batı Asya’da iki uçak gemisi saldırı grubunun konuşlandırılması halinde maliyetin daha yüksek seviyelere çıkabileceği aktarıldı.
Maduro ve Flores Hakkındaki Süreç
ABD Donanması, ocak ayı başında Başkan Donald Trump’ın talimatıyla Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve eşi Cilia Flores’in kaçırılmasının ardından Venezuela açıklarındaki varlığını sürdürdü. New York’ta gözaltında tutulan Maduro ve Flores, uyuşturucu terörü, kokain ithalatı ve silah kaçakçılığı gibi federal suçlamalarla karşı karşıya bulunuyor. Her iki isim de yöneltilen suçlamaları reddediyor.
Geçen eylül ayından bu yana Güney Karayipler ve Doğu Pasifik’te “uyuşturucuyla mücadele” kapsamında konuşlandırılan ABD ordusunun, Venezuela’daki mevcut makamların uyumunu sağlamak amacıyla kısmi abluka uyguladığı belirtildi. ABD Başkanı Trump, “sağlıklı bir geçiş” süreci tamamlanana kadar ülkenin ABD tarafından yönetileceğini ifade etmişti. Karakas yönetiminin başında Maduro’nun yardımcısı Geçici Başkan Delcy Rodriguez bulunuyor.
Petrol Rezervleri ve Bölgesel Gelişmeler
Yaklaşık 303 milyar varil ile dünyanın en büyük kanıtlanmış petrol rezervlerine sahip olduğu belirtilen Venezuela’nın, küresel rezervlerin yüzde 17’sini elinde bulundurduğu kaydedildi. ABD’nin Venezuela’daki geçici yönetimle 50 milyon varillik bir anlaşma imzaladığı ve petrol gelirlerinin Washington’ın şartlarına göre yönetilmesi için askeri varlık bulundurduğu aktarıldı.
ABD’nin Küba’ya karşı petrol ambargosu başlattığı, donanmanın Venezuela ve Meksika’nın Küba’ya petrol satışını engellemek amacıyla bölgede bulunduğu ifade edildi. Trump’ın Kolombiya, Meksika, Küba ve Panama’ya yönelik açıklamalarında uyuşturucu, göç ve stratejik kontrol konularına değindiği, kara operasyonlarını dışlamadığı belirtildi.
Havana’daki Rus Büyükelçiliği’nin, Moskova’nın Küba’ya petrol ve petrol ürünleri sevkiyatı hazırlığında olduğunu açıkladığı bildirildi. Açıklamada, Küba’nın son yılların en ağır enerji krizlerinden biriyle karşı karşıya olduğu ve ABD’nin enerji tedarikine yönelik baskısının krizi derinleştirdiği ifade edildi.