Yeni Birlik Gazetesi Gündem 18 yıl önceki cinayet dosyası yeniden açıldı: Adalet Bakanı Akın Gürlek detayları duyurdu

18 yıl önceki cinayet dosyası yeniden açıldı: Adalet Bakanı Akın Gürlek detayları duyurdu

Ankara Şereflikoçhisar'da 18 yıl önce işlenen Dede Baltacı cinayetinde karanlık perde aralandı; baz kayıtları ve Adli Tıp raporlarıyla tespit edilen 4 şüpheli tutuklandı.

Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesinde 2008 yılında meydana gelen ve yıllardır gizemini koruyan Dede Baltacı cinayetinde ezber bozan bir gelişme yaşandı. Uzun süredir faili meçhul dosyalar arasında yer alan soruşturma, Adalet ve İçişleri Bakanlıklarının ortak koordinasyonu ile geliştirilen yeni adli ve teknolojik incelemeler sayesinde çözüme kavuşturuldu.

Adalet Bakanı Akın Gürlek, konuya ilişkin yaptığı resmi açıklamada, suçluların aradan ne kadar zaman geçerse geçsin adalet önünde hesap vermekten kaçamayacaklarını vurgulayarak yürütülen kritik operasyonun detaylarını paylaştı.

Şereflikoçhisar Cumhuriyet Başsavcılığı ile Şereflikoçhisar İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, Faili Meçhul Suçları Araştırma Daire Başkanlığının rehberliğinde dosyayı sıfırdan ele aldı. Yıllar sonra raflardan indirilen dosyada; güncel teknolojik imkânlar, daraltılmış baz istasyonu çalışmaları ve geçmişe dönük HTS kayıtları detaylıca incelendi.

Elde edilen verilerin Adli Tıp Kurumu raporları ve bu bulgularla örtüşen tanık ifadeleriyle birleştirilmesi sonucunda, cinayetle bağlantılı olduğu değerlendirilen 5 kilit şüpheli tespit edildi.

Güvenlik güçlerince eş zamanlı gerçekleştirilen operasyon neticesinde gözaltına alınan şüphelilerden F.K, R.K, A.Ö. ve F.E. çıkarıldıkları adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi. Halen başka bir suçtan ötürü cezaevinde bulunan M.K. hakkında ise dosya kapsamında adli kontrol kararı uygulandı.

Adalet Bakanı Akın Gürlek, emniyet ve jandarma teşkilatlarının kararlı takibiyle faili meçhul suçların üzerine gidilmeye devam edeceğini belirtti. Bakan Gürlek açıklamasında, "Aradan kaç yıl geçerse geçsin hiçbir faili meçhul dosyanın peşini bırakmayacağız. Cumhuriyet başsavcılıklarımız ve kolluk kuvvetlerimizle bilimin tüm imkanlarını kullanarak gerçeği ortaya çıkaracağız. Ucu nereye giderse gitsin, suçlular er ya da geç adalet önünde hesap verecektir" ifadelerine yer verdi.